Sınır Tanımayan Doktorlar: Suud Yalan Söylüyor

Sınır Tanımayan Doktorlar: Suud Yalan Söylüyor

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF), Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Yemen'in Saada iline bağlı Hayadeen kentindeki MSF tarafından idare edilen, UNICEF...

MSF'nin internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin MSF'nin hastanesini vurduklarını inkar etmesi tüm gerçeklere aykırı" değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, "Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri her ne kadar inkar etse de bizim Hayadeen'de desteklediğimiz hastanenin koalisyon güçleri tarafından vurulduğu konusunda hiç şüphe yok. Hastane, daha önceki hava saldırılarında da zarar görmüştü" ifadesine yer verildi.
MSF'nin açıklamasında, daha önce de birkaç kere Hayadeen kentine düzenlenen hava saldırılarının kentteki tesisleri yıktığının ve hastaneye zarar verdiğinin koalisyon güçlerine iletildiği kaydedildi.
Örgütün açıklamasında, MSF'nin, 26 Ekim gecesi Suudi Arabistan'a hastanenin saldırıya maruz kaldığını bildirdiği savunuldu.
MSF'nin açıklamasında, 30 Haziran, 6 ve 7 Temmuz'da düzenlenen hava saldırılarında hastaneye 250 metre uzaklıktaki evler, okul ve bir pazar yerinin hedef alındığı, daha sonra 23 Temmuz'da da hastanenin 75 metre yakınındaki 2 ev, akaryakıt istasyonu ve pazar yerine 7 bomba düşmesi sonucu hastanenin pencereleri ve duvarlarının yıkıldığı, MSF'nin her defasında durumu koalisyon güçlerine bildirdiği ancak hiçbir zaman cevap alınamadığı ifade edildi.
Açıklamada, örgütün, koalisyon güçleri ve destekçilerinin sağlık kuruluşlarına saygı duyması ve her türlü insani yardımdan mahrum kalan halka insani yardım ulaştırılmasına izin vermesi konusunda ısrar ettiği bildirildi.
MSF'nin bölgedeki Acil Operasyonlar Şefi Luran Suri de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan, hastanenin vurulması gerçeğini inkar ediyor. Bu da Yemen halkı ve ona yardım etmeye çalışanlar için tehlikeli bir gerçektir. Bu inkarın karşısında geçmişten nasıl ibret alabiliriz ki? Sivil tesislerin korunmasına hiç bir şekilde uyulmadan çalışmaya nasıl devam edeceğiz?" diye konuştu.
BM saldırıyı kınadı
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Ban Ki-mun'un Yemen'de hastaneye düzenlenen saldırı nedeniyle Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerini kınamasının arkasında olduklarını belirterek, daha önce yaptıkları açıklamayı değiştirmek için hiçbir gerekçe göremediklerini söylemişti.
Dujarric, dün akşam düzenlediği basın brifinginde gazetecilerin, Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi'nin "hastaneyi koalisyon güçlerinin vurmadığı" yönündeki iddialarını hatırlatması üzerine konuya ilişkin açıklama yapmıştı.
MSF ile temas halinde olduklarını ve kendilerinden önemli detaylar edindiklerini kaydeden Dujarric, "Kendileri insani yardım çalışmalarında bizim önemli bir ortağımız. Hava sahasını kimin kontrol ettiği, hava gücüne kimin sahip olduğu konuları, görmek isteyenler için gayet açık" demişti.
"BM bu konuda yüzde yüz emin mi?" sorusu üzerine de Dujarric, "Daha önce yaptığımız açıklamayı değiştirmek için hiçbir gerekçe göremiyorum" diye konuşmuştu.
BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden daha önce yapılan açıklamada, "Genel Sekreter Ban, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerince gerçekleştirilen ve Hayadeen hastanesini kullanılamaz hale getiren saldırıyı kınar" ifadesine yer verilmişti.
Suudi Arabistan'ın BM Daimi Temsilcisi Abdullah el-Muallimi ise önceki gün düzenlediği basın toplantısında koalisyon uçaklarının, olayın gerçekleştiği sırada Saada'da operasyon düzenlemediğini, en yakın operasyon bölgesinin, söz konusu hastanenin yaklaşık 40 kilometre kuzeyinde olduğunu savunarak, "Bu hastane koalisyon güçleri tarafından hedef alınmış olamaz" demişti.
Muallimi, Ban Ki-mun'un "kınama" açıklamasını da eleştirerek Yemen tarafından başlatılan soruşturmanın sonlandırılmasının beklenmesi gerektiğini söylemişti.