Sınır kapılarında oy verme tarihi belli oldu

Sınır kapılarında oy verme tarihi belli oldu

Gümrük kapılarında cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme işlemi 26 Temmuz - 10 Ağustos tarihleri arasında yapılacak

Cumhurbaşkanlığı seçimi için sınır kapılarında oy verme işlemi ilk tur için 26 Temmuz - 10 Ağustos, ikinci tur için 17 Ağustos - 24 Ağustos'ta yapılacak.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin hangi gümrük kapılarında oy kullanacağı ve görev alacak kurullara ilişkin ilke ve esasları belirleyen karara göre, yurt dışındaki seçmenlerin oy kullanabilecekleri gümrük kapıları şöyle:

"Gürbulak Karayolu, Türkgözü Karayolu, Sarp Karayolu, Kapıkule Karayolu, İpsala Karayolu, Hamzabeyli Karayolu, Pazarkule Karayolu, Esendere Karayolu, Dilucu Karayolu, Dereköy Karayolu, Habur Karayolu, Kapıköy Karayolu, Şakirpaşa Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Antalya Havalimanı, Eskişehir Havalimanı, Elazığ Havalimanı, Gaziantep Havalimanı, Hatay Havalimanı, Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı, Adnan Menderes Havalimanı, Erkilet Havalimanı, Konya Askeri Havalimanı, Dalaman Havalimanı, Bodrum-Milas Havalimanı, Samsun Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Zonguldak Havalimanı, Kaş Limanı, Kuşadası Limanı, Ayvalık Limanı, İskenderun Limanı, Karaköy Limanı, İzmir Limanı, Aliağa Limanı, Çeşme Limanı, Derince Limanı, Mersin Limanı, Taşucu Limanı, Fethiye Limanı, Marmaris Limanı, Bodrum Limanı ve Samsun Limanı gümrük kapıları." 

Gümrük kapılarında birinci oylamaya ilişkin oy verme işlemi 26 Temmuz Cumartesi günü YSK'nın o çevre için belirleyeceği saatte başlayacak, 10 Ağustos Pazar günü YSK'nın yine o çevre için belirleyeceği saatte bitecek. Seçimin ikinci oylamaya kalması halinde ise 17 Ağustos Pazar günü o seçim çevresi için belirlenecek saatte başlayacak, 24 Ağustos Pazar günü sona erecek.

Ayrıca, 21 Temmuz Pazartesi gününe kadar geçici gümrük kapısı seçim kurulları oluşturulacak.

Gümrük kapılarında oy verme işlemlerinin başlayacağı 26 Temmuz Cumartesi gününden sonra tahmin edilenden fazla sayıda oy kullanıldığı saptandığı takdirde, YSK geçici gümrük kapısı seçim kurulu sayısını arttırabilecek.

Geçici gümrük kapısı seçim kurulları o yerlerdeki il ve ilçe seçim kurullarının oluşumu dışında kalan en kıdemli hakimin başkanlığında 6 üyeden oluşturulacak. 2 asıl üye devlet memuru, diğer 4 asıl üye ise son milletvekili genel seçiminde o ilçede en çok oy alan ve o ilçede teşkilatı bulunan 4 siyasi partiden bildirilen isimler olacak.

İstanbul İli Bakırköy İlçesi Atatürk Havalimanı gümrük kapısında oy pusulalarının yurt dışına gönderilmesi ile yurt dışından gelen oy torbalarının teslim alınması ve Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna ulaştırılması işlerini yürütmekle görevli Bakırköy 4. Geçici Gümrük Kapısı Seçim Kurulu ise 17 Temmuz'da göreve başlayacak şekilde oluşturulacak.

Kararda, ayrıca, yurt dışında yaşayan vatandaşların bulundukları ülkenin durumu ve seçmen sayısına göre oy kullanma tarihlerinin, ilk oylama için 31 Temmuz - 3 Ağustos arası, ikinci oylama için 17 - 20 Ağustos arası olduğu anımsatıldı.