Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Sine-i Millet!

 

Taksim"de Mart sonuna kadar gezilebilecek bir sergi var; Sine-i Millet sergisi..
İBB Kültür Daire Başkanlığı"nca düzenlenen sergiyi her politikacının, her adayın, her duyarlı yurttaşın mutlaka izlemesi gerek..
Sergi yetkililerine sordum, ne yazık ki, sözünü ettiğim çevrelerden hemen hemen kimse gelmemiş.. Ben gezerken de Taksim gibi kalabalık bir yerdeki serginin izleyici sayısı parmakla sayılacak kadar azdı.
1840"tan 1950"ye, Tanzimat"tan Cumhuriyet"e seçim! Seçim sandıkları, afişler, gazete haberleri.. Karikatürler.. Oy pusulaları, fotoğraflar ne ararsanız var..
Seçim, eski deyişle "İntihabat".. Şimdi onun sergisi var.. Seçim afişleri, gazete haberleri..
Bana kalırsa Yüksek Seçim Kurulu, siyasi partilerin üst yönetimi, adaylar, hepsi bu sergiyi gezmeli..
CHP"liler gelmesin, "açık oy gizli tasnif" günlerini hatırlamak, hoşlarına gitmeyebilir..
Sergi Taksim"de, Hemen Fransız Konsolosluğu"nun yanında, yeni açılan sergi salonunda..
Meşrutiyet"te kullanılan 3 kilitli harika bir seçim sandığı da sergileniyor. Belki bu sandığı seçimde Cumhurbaşkanı"nın da oyunu kullanacağı Çankaya"daki seçim kuruluna taşımak gerek. Ya da imitasyonu yapılıp, Çankaya, Kızılay gibi önemli noktalarda seçmenlerin ilgisine sunulabilir..
Aslında sergiyi gezerken Türkiye"nin nereden nereye geldiğini görüyorsunuz. Sanki bir zaman tünelinden geçiyormuşsunuz gibi.. Değişen ne, değişmeyen ne onu görüyorsunuz..
Onun için partilisi de, partisizi de, seçmeni de, adayı da bu sergiyi gezmeli..
Keşke grup halinde gelip bir rehberle birlikte gezseler. Bazı belgeler Osmanlıca. Açıklama var ama birilerinin o döneme, o olaya ilişkin daha fazla açıklama yapması gerekebilir..
Keşke bu sergi Meclis-i Mebusan binasında açılsaydı..
Ama bugün çoğu kimse Meclis-i Mebusan binasının nerede olduğunu bile bilmez.. Bir cihan imparatorluğunun meclisi neresidir sahi!
Halife nerede otururdu?
Vezaret nerede idi? Yani bakanlıklar, Vezir-ü Azam denilen Başbakan.. İttihat Terakki"nin merkezi neresi idi?
Bilgi fukarası bir toplum olduk.. Birileri Osmanlı"yı küçülttükçe, Cumhuriyet"i yücelteceklerini sandılar ama bu işler öyle değildi.. Hâlâ arşivler büyük ölçüde kapalı.. Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivi bile millete kapalı. Olacak şey mi bu? Ya İstiklal Mahkemesi zabıtları milletin eline geçerse! Korku dağları tutmuş.. 1 asra yakın zaman geçmiş hâlâ korkuyorlar..
Bu işler biraz da milletin sahiplenmesi ile oluyor.. Açılan sergilere ilgi ortada iken daha fazlasını istemek biraz lükse kaçıyor gibi sanki!
Bana kalırsa imkanı olan herkes bu sergiyi gezmeli. Mart sonuna kadar sergi açık.. Partiler, YSK, il ve ilçe temsilcileri, sandık müşahitleri, parti yöneticileri, siyaseti ciddiye alan herkes, milletvekilleri, bu sergiyi gezmeli..
Bu arada seçim diyince bu iş milletvekili ve yerel seçimlerden ibaret bir konu değil.. STK ve DTÖ seçimleri de önemli. Mesela halk, siyasete gösterdiği ilginin onda birini oda seçimlerine göstermiyor.. Oysa oda seçimleri de son derece hayati ve önemli..
Aslında biz bu işi bilmiyoruz. Merak ediyorum, siyasetle ilgilendiğini söyleyen kaç kişinin evinde siyasetle ilgili sözlük, ansiklopedi, yıllık vardır ya da mesela kaç siyasetname, fütüvvetname okumuştur? Mesela biz Mısır"ı, İran"ı, Hindistan"ı, Endülüs"ü nasıl yönettik, bir bilgileri var mı?
Okumayı sevmiyoruz..
Mesela çoğu kişi sadece mecbur olduğunda uğrar odaya. Ya da belediye meclisi ya da il genel meclisi gündemini takip etmez.. Yerel gündemden uzaktır.. Sürekli ister ve şikâyet eder.. Böyle bir siyaset olamaz..
Oda seçimlerine ilgi zaten çok düşük.
Mesela göreceğiz, 23 Şubat"ta İTO seçimleri var, katılım nasıl olacak?. Yurdun dört bir yanında oda seçimleri devam ediyor.. İstanbul Ticaret Odası en büyük oda.. Üyelerin şimdiden şirket adına oy kullanacak kişiyi tesbit edip, İTO"dan yetki belgesini alması gerekiyor. Bu işlemi yapmazsa oy kullanamayacak..
Bu konuda birbirimizi uyarmamız gerekiyor.. Bizimkiler uyarmayınca, elinden tutup getirmezseniz gelmezler. Barosu da öyle, tabibi, mimarı, mühendisi de.. Sorumsuzluk bu.. Şimdiden herkes tanıdığını uyarsın.. Tekrar kontrol etsin, yetki belgesini aldığından emin olsun, ardından da o gün tekrar arayıp, olmazsa arabası ile zatı evinden, iş yerinden alıp oy vereceği yere götürsün..
Şimdiden herkesin seyahatini, randevusunu buna göre ayarlaması gerek.. Bu konuda daha fazla bilgi almak isteyenler, İTO"ya başvurabilir ya da MÜSİAD, ASKON gibi iş adamları dernekleri ile temasa geçebilir..
Sadece oy vermek değil, şimdiden çalışmalara destek olmak için herkesin bu işin bir ucundan tutması gerekiyor..
Dernek, vakıf, oda, sendika seçimi neyse, etkin olarak katılmamız, aidatlarımızı ödememiz, çalışmaları takip etmemiz gerekiyor..
Yönetişim anlayışı ile, artık yönetmek sadece siyasilere bırakılmıyor.. STK"lar, DTÖ"ler bir şekilde yasama, yürütme ve yargıya müdahil olacaklar.. Onun için şimdiden bu müesseselerde daha etkin bir şekilde temsil edilmemiz gerekiyor..
Siyasi Partiler ve Seçim Yasası, STK Yasası, kongrelerin esaslarının yeniden gözden geçirilmesi şart.. Bu yapıların lider sultasında derin kadroların elinde oyuncak olmasının önüne geçmek için herkesin sürece müdahil olması şart.. Katılımcı, çoğulcu, şeffaf, yönetilebilir, denetlenebilir bir model için herkesin bir şeyler yapması şart.
Selam ve dua ile..


vakit

Bu yazı toplam 1044 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar