'Sığınmacı Sayısı Gücümüzü Aşıyor'

'Sığınmacı Sayısı Gücümüzü Aşıyor'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kürt yönetiminin sığınmacılara yardımcı olmak için tüm imkânlarını kullandığını ancak sayının fazlalığı nedeniyle hepsine yetişemediğini söyledi.

Selahaddin kentinde Kızılhaç Başkanı Peter Maurer ile bir araya gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, "Mağdurlara ve çaresizlere bir sığınak olmak Kürdistan bölgesi için gurur vesilesidir. Kürdistan hükümeti sığınmacılara yardımcı olmak için tüm imkânlarını kullanıyor. Fakat sığınmacıların sayısının fazla olması ve felaketlerde kurban olanların çok olması nedeniyle hepsine yetişebilmek gücümüzü aşıyor. Kürdistan bölgesi olarak muhtaç durumda olanlara yardımcı olan herkese teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Barzani’nin resmi sitesinde yer alan açıklamasında, 'terörizmin yayılmasını' ve daha da güçlenmesini engellediklerini ifade etti.

Barzani, "Teröristler, Kürdistan'daki ilerlemeyi ve büyümeyi durdurmak istedi. Sahip oldukları güçle Kürdistan bölgesini işgal etmeye yeltendiler. Bu amaçla topraklarımıza saldırdılar. Fakat Peşmerge güçlerinin ve Kürt halkının bu şekilde bir savunma yapacağını ve Kürdistan bölgesinin dostu olan ülkelerin de böyle bir yardımda bulunacağını beklemiyorlardı" değerlendirmesinde bulundu.

IŞİD'in, bütün insanlığın düşmanı olduğunu vurgulayan Barzani, "Bu örgüt, iki devletin silah ve imkânlarına sahip. Farklı ırk ve milletlerden müteşekkil. Her türlü değere düşmanlar. O nedenle tüm dünya için tehditler. Onların yok edilmesi, bütün tarafların sorumluluğundadır. Kürdistan bölgesi, fiili olarak Kobani'den Hanekin'e kadar uzun bir sınır boyunca terörizmle savaş halindedir. Peşmerge güçlerimizin ve Kürdistan halkının bu savaştaki morali ve azmi yüksektir." dedi.

Kızılhaç Başkanı Peter Maurer ise Peşmergenin, IŞİD'le mücadelesine ve Kürt hükümetinin sığınmacılara yönelik yardımlarına değinerek, "Yüzbinlerce sığınmacıya kapılarını açan Kürdistan hükümetine ve halkına teşekkür ediyoruz. Farklı din ve etnik gruba mensup insanları barındırdılar ve onları terör tehdidine karşı korudular" ifadelerini kullandı.

Kızılhaç'ın, sorunlu bölgelerdeki faaliyetlerini arttırmak ve değişen yeni duruma göre plan ve program yapmak istediğini belirten Maurer, sığınmacıların evlerine geri dönmesi için Kürt bölgesine yardımcı olmaya hazır olduklarını bildirdi.

Kaynak: Al Jazeera ve AA