Sibsi: Libya'da Çözüme Destek Veriyoruz

Sibsi: Libya'da Çözüme Destek Veriyoruz

Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, ülkesinin, Libya'da siyasi çözüme ulaşmak için başlatılan çabaları desteklediğini belirtti.

Sibsi, Kartaca Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yabancı diplomatlar ve büyükelçilerin katılımıyla düzenlenen programda yaptığı konuşmada, "Libya, Tunus'un bir yanı. Bizim güvenliğimiz, onun güvenliği. Tunus, Libya'daki krizin etkileri konusunda en hassas ülke" dedi.

Libya'da istikrarın sağlanmasının ülkesinin önceliklerinden biri olduğunu dile getiren Sibsi, "Devrimleri sırasında Libyalı kardeşlerine kucak açan Tunus, ülkede diyalog ve uzlaşı aracılığıyla siyasi çözüme ulaşmak için başlatılan çabalara destek veriyor ve bunu kolaylaştırmak için her türlü yardımı sağlamaya çalışıyor" diye konuştu.

Mısır'ın Libya'da bazı hedefleri vurmasına ilişkin ise Sibsi, "ülkesinin terörle mücadelede Mısır'a destek verdiğini" ifade etti.

Devrimin ardından siyasi istikrarın bir türlü sağlanamadığı Libya'da, Mayıs 2014'te emekli General Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla hareket eden Trablus yönetimince engellenmişti. Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediği "Fecr-i Libya Koalisyonu" ile Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu Koalisyonu" arasındaki çatışmalar sürüyor.

Öte yandan 15 Şubat'ta Libya'da kaçırılan Mısırlı 21 Kıpti'nin, IŞİD militanları tarafından öldürüldüğüne dair görüntüler yayınlanmış, olayın ardından 7 gün yas ilan eden Mısır, "Libya'daki IŞİD hedeflerine" hava saldırısı düzenlediğini açıklamıştı.