Şeyma Sabbağ’ın Katiline 15 Yıl Hapis

Şeyma Sabbağ’ın Katiline 15 Yıl Hapis

Mısır'da 25 Ocak Devrimi’nin 4’üncü yıldönümünde barışçıl eylemde öldürülen Şeyma Sabbağ ile ilgili davada bir polis 15 yıl ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırıldı.

Mısır Başsavcısı 17 Mayıs’ta, Şeyma Sabbağ’ın katilinin polis subayı olduğunu açıklamıştı. Başsavcı, polisin ceza mahkemesine sevk edildiği bilgisini de aktarmıştı. Sanık polisin mahkemeye sevk edilmesi, Mısır’da emsali az rastlanan bir adım.

Hüsnü Mübarek’in devrilmesine yol açan 25 Ocak Devrimi’nin 4’üncü yıldönümünde, 32 yaşındaki Şeyma Sabbağ bir grup eylemciyle beraber, Tahrir Meydanı’na giderek çiçek bırakmak istemişti. Ancak polis bu girişimi şiddet kullanarak engellemişti.

Sabbağ barışçıl gösteri sırasında ateşli silah saçma mermisiyle isabet alması sonucu ölmüştü.

Şabbağ’ın mensubu olduğu Sosyalist Halk İttifakı Partisi, Şeyma'yı öldüren saçmaların çok yakın mesafeden ateş açan polis silahından geldiğini söylemişti.Mısır adli tıp kurumu sözcüsü gösteriler sırasında polis tarafından vurularak ölen Şeyma Sabbağ'ın vurulduğu için değil zayıf olduğu için öldüğünü söylemişti.

Devrimin yıl dönümümde yaşanan olaylarda en az 20 kişi ölmüştü.

Binlerce kişi hapiste

3 Temmuz 2013'te Abdulfettah Sisi’nin liderliğinde yapılan darbeyle, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tutuklandı ve hapse atıldı. Mursi hakkında açılan farklı davalarda yargılanıyor.

Darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın yöneticileri darbenin ardından idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters