Şeyh Said İle İlgili Türkiye'de Bir İlk

Şeyh Said İle İlgili Türkiye'de Bir İlk

Şeyh Said'in adının verildiği cami inşaatı tamamlandı.

Diyarbakır Müftülüğü'nün ismini onaylayıp, imam atadığı cami, ibadete açıldı.

Şeyh Said Efendi Camii Yaptırma ve Koruma Derneği Başkanı Ali Yağmur, "Şeyh Said efendinin ismini camiye vererek yaşatmak istedik. Şeyh Said gibi bir zatın adına böylesi bir eserin yapılması tabii ki, ayni ve nakdi yardımların toplanmasında büyük etki yaptı. Şeyh Said efendi halkımızın gönlünde halen yaşıyor. Bu nedenle camiyi 1.5 yıl gibi kısa sürede bitirdik" dedi.

Diyarbakır ve çevre illerde 1925 yılında Kürt isyanına liderlik yaptığı gerekçesiyle Şark İstiklal Mahkemeleri'nde yargılandıktan sonra 46 arkadaşı ile kentin Dağkapı Meydanı'nda asılan Şeyh Said'in ismi bir camiye verildi. Diyarbakır'ın merkez Bağlar İlçesi'nde kentte müteahhit Ali Yağmur'un öncülüğünde kurulan Şeyh Said Efendi Camii Yaptırma ve Koruma Derneği tarafından 400 metrekarelik alan üzerinde yapılan ve aynı anda 2 bin 500 kişinin ibadet edebileceği 4 katlı modern camiye Şeyh Said ismi verilmesi ardından cemaat ve çevredekiler önemli yardımda bulundu. 1.5 yıl içerisinde yaklaşık 2.5 milyon lira harcanarak bitirilen ve ibadete açılan camiye, Diyarbakır Müftülüğü de imam atadı.

ŞEYH SAİD İSİMLİ İLK CAMİ

Dernek Başkanı Ali Yağmur, Şeyh Said adına bir cami yaptırmayı planladıklarını, kurdukları derneğe onay verildiğini, hazırladıkları cami projesini Bağlar İlçe Müftülüğü'ne sunduklarını, daha sonra ayni ve nakdi yardım toplamaya başladıklarını söyledi. Şeyh Said'e yörede büyük saygı duyduğu için ayni ve nakdi yardım toplamada zorluk çekmediklerini ifade eden Yağmur, şunları söyledi:



"Bölgemizde başlatılan 'Barış sürecine' bizim de katkımızın olması için halkımızın yardımlarıyla yaptığımız bu camiye Şeyh Said efendinin ismini verdik. Öncelikle dernekteki arkadaşlarla istişare ettikten sonra bu ismi verdik. Şeyh Said gibi bir zat adına böyle bir eserin yapılması tabii ki ayni ve nakdi yardımların toplanmasında olumlu yönde büyük etki yaptı. Ekibimizin de halkımıza verdiği güveninden faydası oldu. Şeyh Said, Doğu ve Güneydoğu'da nam salmış hatırı sayılır çok değerli bir zat, İslam alimidir. Halkımızın kalp ve gönlünde büyük bir öneme sahiptir. O zatın adına tabii ki bir cami inşa edilmişse buraya katkı daha da fazla olmuştur. Şeyh Said efendinin haksız byere asıldığını halkımız bu camiye verdiği önemle göstermiştir. Bölgemizde başlatılan bu barış sürecine bizimde bir katkımız olsun diye bu zatın adını bu camiye verdik ve kısa sürede bitirdik. Halkımız barış ve kardeşlik istiyor. Şu anda kentimizde Şeyh Said adına yapılan ilk cami budur. Bu bir ilktir. Bu isimle ilgili müftülükte sorun ile karşılaşmadık."

"ŞEYH SAİD DİNDAR OLDUĞU İÇİN CEZALANDIRILDI"

Ali Yağmur, Şeyh Said'in isyan çıkardığına inanmadıklarını 1925 yılında halkın dini duygularını, hassasiyetlerini, değer yargılarını ortaya çıkardığı için cezalandırıldığını ileri sürdü. Yağmur, şu iddialarda bulundu:

"Şeyh Said efendi isyan etmemiştir. Biz de isyan ettiğiyle ilgili söylemlere karşıyız. Şeyh Said 1925 yılında halkın dini hassasiyetlerini, dini duygularını, değer yargılarını ortaya çıkarmış ve halkımızın dindar oluşunu vurgularken maalesef onu kimse anlamamıştır. Şeyh Said efendi dindar olduğu için cezalandırılmıştır. Halkımız da buna inanıyor. Halkımızın inancı bu olmasaydı koskocaman 4 katlı bir camii 1.5 yılda tamamlanıp ibadete açılamazdı. 2.5 milyon lira harcanan cami tamamen Diyarbakır halkının yardımıyla yapılmıştır." 

Yağmur, yıllardan bu yana tartışma konusu olan Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin bulunması için de bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Kaynak: DHA