Şeyh İkrime Sabrİ'den Kudüs Açıklaması

Şeyh İkrime Sabrİ'den Kudüs Açıklaması

Şeyh İkrime Sabri: Seçimleri iptal etmek için Kudüs’ü ileri sürmek doğru değildir

Yüksek İslam Heyeti Başkanı ve Eski Kudüs Müftüsü Şeyh İkrime Sabri, Kudüs meselesini, yaklaşan Filistin seçimlerinin iptaline engel olarak göstermenin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Filistin davası ve direnişinin sembol isimlerinden Şeyh İkrime Sabri, son zamanlardaki Kudüs merkezli tartışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

İlerleyen yaşına rağmen Müslümanların ilk kıblesi Mescidi Aksa’yı müdafaa etmekten asla geri durmayan ve canı pahasına işgalcilere karşı mücadele etmeyi sürdüren İkrime Sabri, milletvekili seçimlerinin, Gazze ve Batı Şeria’da olduğu gibi Kudüs’te de icra edilmesinde ısrarcı olmanın bu kadim kentin İslami kimliğini tescillemek anlamına geldiğini belirtti.

İkrime Sabri açıklamasında, işgal rejiminin, seçimlerin Kudüs’te yürütülmesine karşı çıkmasının beklendiğini ve Kudüs kentini İsrail başkenti olarak gören İsrail’in bu gayrimeşru politikalarından vazgeçmeyeceğini belirterek, Kudüs seçimlerinin, İsrail dayatmalarını kabul etmeme manası taşıdığını ifade etti.

İkrime Sabri, “Seçimlerin iptalini kabul etmek, işgalci İsrail’e doğrudan teslim olmak ve ona boyun eğmek demektir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan seçimlerin mutlaka Kudüs'te de yapılması gerektiğini vurgulayan Filistin İslâmî Direniş Hareketi (Hamas) Siyasi Birim üyesi İzzet er-Reşak şu açıklamayı yaptı: 

"2006’da olduğu gibi gerek oy kullanarak gerekse de aday olmak suretiyle Kudüs halkımızın da önümüzdeki seçimlere katılımı konusunda ısrar ediyor ve bu bağlamda daha önce yaptığımız çağrılarımızı yeniliyoruz. Bu tutumumuz sabittir, pazarlık konusu olamaz. Filistin halkının verdiği mücadeleyi simgelemesi ve tarihi hakları temsil etmesi sebebiyle Kudüs’ün olmadığı bir seçim kabul edilemez.”

Konu hakkında yaptığı açıklamada Hamaslı yönetici er-Reşak, mayıs ayında düzenlenecek seçimlere işgal altındaki Doğu Kudüs'ün de dahil edilmesi konusunda tavizsiz bir tutum izlediklerine vurgu yaptı.


 Filistin Enformasyon Merkezi