Ses Kayıtları Delil Sayılmıyor

Ses Kayıtları Delil Sayılmıyor

Yasal olmayan yollarla yapılan görüntü ve ses kayıt cihazları mahkemelerde 'delil' olmuyor.

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç ve Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanı Tuğgeneral Münir Erten'den sonra özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci'ye ait ses kayıtlarının "sanal aleme" sızdırılması 'tele-kulak' tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. "Dinleniyordur" şüphesi ile telefonla konuşmaktan çekinen kişiler şimdi yüz yüze görüşmelerden bile korkar hale geldi.

Video paylaşım sitesi Youtube'a yüklenen her üç konuşmanın da telefon değil "ortam" dinlemesi ile kayıt altına alındığı değerlendiriliyor. Telefon dinleme ve izleme yapan "teknik-takip" uzmanları ortam dinlemesinin çok kolay yapılabildiğine dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, ofis, ev vb. kapalı alanlarda cep telefonu, ses kayıt gibi teknik cihazlarla tüm konuşmalar kaydedilebiliyor. Teknik-takip uzmanları, "Kişi ve ya kişiler konuşmalarının kayıt edildiğini anlayamaz" diyor.

YASA 'DELİL' SAYMIYOR

Yasal olmayan yollarla yapılan görüntü ve ses kayıt cihazları mahkemelerde 'delil' olmuyor. Ancak, çeşitli 'illegal' yöntemlerle konuşması veya görüntüsü kaydedilen kişiler bunların sızdırılması nedeniyle zor durumda kalabiliyor. Hukukçular, yasadışı yollarla yapılan telefon dinleme, ses kaydı ve internet yazışmalarının 'delil' sayılmadığını belirtti. Yargıtay'ın hukuk dışı yollarla elde edilen telefon dinleme ve ses kayıtlarına ilişkin içtahat kararı bulunduğunu vurgulayan hukukçular bu konuda şöyle dedi:

8 YILA KADAR HAPİS CEZASI

“Kişi veya kişiler hakkında açılan adli ya da idari soruşturmalarda hukuk dışı yollarla temin edilen telefon görüşmesi, ses kaydı ve elektronik posta yazışmaları delil olarak kullanılamaz. Yasal olmayan biçimde kayıt yapan kişiler hakkında Asliye Ceza Mahkemeleri'nde Anayasa tarafından güvence altına alınmış 'haberleşme özgürlüğünü ihlal', 'özel hayatın gizliliğini ihlal' ve 'bilişim suçları' kapsamında dava açılır. Bu durum CMUK'ta özel olarak düzenlendi. Bu suçlar 3 ile 8 yıl arasında ağır hapis cezası öngörür. Mağdur kişiler hukuk dışı yöntemlerle telefonlarını dinleyen ya da seslerini kayda alan kişiler hakkında manevi tazminat davası da açabilir."