Sendikalardan 1 Mayıs kararı SON DAKİKA

Sendikalardan 1 Mayıs kararı SON DAKİKA

1 Mayıs Tertip Komitesi, yarınki 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin oluşturduğu 1 Mayıs 2014 Komitesi, Taksim'deki kutlamalarla ilgili DİSK Genel Merkezi'nde açıklama yaptı.

Açıklamada, "DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin oluşturduğu 1 Mayıs Komitesi: Akıl dışı hukuk dışı yasağa karşı biz Taksim'deyiz." denildi.

Basın toplantısı Yaşasın 1 Mayıs, 1 Mayıs’ta alanlardayız sloganlarıyla başladı.

İSTANBUL'DA 1 MAYIS İÇİN OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER... METROBÜS DE YOK VAPUR DA... İŞTE ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYAN ULAŞIM HATLARI..

Basın açıklamasının satırbaşları şöyle:

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin oluşturduğu 1 Mayıs Komitesi: Akıl dışı hukuk dışı yasağa karşı biz Taksim'deyiz.

Yarın 1 Mayıs, tertip komitesi adına 1 Mayıs birlik dayanışma mücadele gününün başta Taksim olmak üzere tüm Türkiye’nin alanlarında işçileri çalışanları emek dostlarının yan yana omuz omuza birlikte kutlayacağı bir gün olması dileğiyle Türkiye işçi sınıfının ve dünya emek hareketinin birlik günü kutlu olsun diyorum

Bugün kutlanacak olan başta Taksim olmak üzere Türkiye’nin tüm alanlarında birlikte yapacağımız bu basın açıklamasındaki görüşlerimizi görüşlerimiz paylaşmak istiyorum.

FİİLİ SIKI YÖNETİM

Akıl dışı ve hukuk dışı yasağa karşı biz Taksim’deyiz. Türkiye 2014 1 Mayıs’ında AKP hükümetinin ilan ettiği fiili sıkı yönetim koşullarında giriyorum

60’ın üzerinde kurumun katılacağı 1 Mayıs kutlamaları hükümetin hukuk dışı yasağıyla engellenmek istenmektedir. 2010 2011 ve 2012 de yüzbinler kişinin katılımıyla Taksim alanında gerçekleşen kutlamalar maalesef yasaklanmaktadır. 2010 yılında 1 Mayıs hem bayram hem Taksim Meydanı’nda afişler asan AKP’nin tutumu tutarsızlıktır.

1 Mayıs’ta işçiler çıkarsa kent yaşamı etkilenir demek İstanbul’da yaşayan 15 milyonu cezalandırmak akıl dışıdır. En başında beri hükümeti akla ve hukuka uygun olmaya çağırdık. Aldığımız tek yanıt 21 Nisan’da Taksim’de üzerime gönderilen polis ordusu oldu. Cumhurbaşkanı’ndan randevu istedik, meşgulüm yanıtı aldık.

ŞIMARIKLIK... KABADAYILIK

Şımarıklık ve kabadayılık gibi söylemlerle hedef alındık. Biz bu ülkenin geleceğini emeğe demokrasiye yaşama dair 1977 1 Mayıs’ın hatırasını yaşatmaya çalışıyoruz. Bu süreçte bir hükümet üyesi kanlı 1 Mayıs’ı hatırlattı ve 1 Mayıs bayram olmaktan çıkacak ifadeleri kullandı. Bunu tehdit unsuru olarak kullananları kınıyoruz. Şenlik havasında hazırlıklarımızı sürdürürken, panik ve korkuyu fark ettik.Biz halkımıza güveniyoruz Sizler tek bir kişinin aklına gelenin ağzından çıkanın kanun olamayacağını, geçtiğimiz yılın mayıs ayından itibaren gösterdiniz. Türkiye’nin eski Türkiye olamayacağını iktidara hatırlatmak şart olmuştur. 1 Mayıs’ta tüm yollar Taksim’e çıkacaktır. “Her yer Taksim, her yer direniş, yaşasın 1 Mayıs” diyorum.

VALİLİĞİN AÇIKLAMASI

Biz defalar söyledik. 2008 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurduk. Aynen şöyle bir ifade var: Anayasa’nın 34. maddesi. Herkes önceden izin almaksızın silahsız gösteri ve yürüyüş gösterme hakkında sahiptir.

Ayrıca Anayasa’nın 90. Maddesi var. 2008’de açılan davanın kararında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kutlamalara yardımcı olması gerekir. Başta Başbakan’ı İçişleri Bakanı’nı ve Sayın Valiyi AİHM kararlarına uymaya çağırıyoruz. Anayasa Mahkemesi başvurunuz reddetti. Bu daha önce de yapılmıştı. Valilik 2008 1 Mayıs’ın yasaklanması için istihbarat gerekçelerini öne sürmüştü. AİHM buna yeterli bulmamıştır. Valilik 2008’de mahkeme kararıyla haksız bulunmuş, aynı gerekçeleri 2014’te öne sürüyor.

METRO METROBÜS ÇALIŞMAYACAK

Geçen yılda İstanbul’da adı belli olmayan bir sıkı yönetim ilan edilmişti. Biz bunlara gerek olmadığını söylemiştik. Sıkı yönetim zaten İstanbul’da 10 gün önce ilan edildi. İstanbul halkına işkence yapmanın doğru olmadığını ifade etmek istiyorum. Arkadaşlarımız buraya geleceklerdir. Geçen yım 3 taksi değiştirerek gelebilmiştim. Şişli’le gelebilecek arkadaşlarımızın seyahat özgürlüğünün kısıtlanmaması gerektiğini düşünüyorum.