Senato'nun gizli CIA raporu basına sızdı

Senato'nun gizli CIA raporu basına sızdı

Bulgular, CIA'in, 11 Eylül saldırılarının ardından terör şüphelilerine uygulanan, su işkencesi de dahil olmak üzere sert ve acımasız sorguya çekme yöntemlerinin verimliliği konusunda hem ABD yönetimine hem de kamuoyuna sürekli yanıltıcı bilgiler verdiğini

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) yürüttüğü, 'güçlendirilmiş sorgulama tekniklerinin' kullanıldığı terörle mücadele programına ilişkin ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin yaptığı 6 bin 600 sayfalık değerlendirmenin özeti ve sonuçlarına ilişkin gizli rapor basına sızdı. Komite'nin işkence konusundaki bulgularını içeren, iki sayfadan oluşan rapor The McClatchy haber servisi tarafından kamuoyuna açıklandı. Raporda yer alan bulgular, CIA'in, 11 Eylül saldırılarının ardından terör şüphelilerine uygulanan, su işkencesi de dahil olmak üzere sert ve acımasız sorguya çekme yöntemlerinin verimliliği konusunda ABD yönetimine sürekli yanıltıcı bilgi verdiğini ortaya koyuyor.

YASAKLI TEKNİKLER

Komite'nin belirlenen 20 bulguyu içeren raporu, 'güçlendirilmiş sorgulama tekniklerinin' dişe dokunur bilgi sağlamada başarısız kaldığını gösteriyor. Komite raporunda belirlenen diğer önemli sonuçlar ise, 'CIA'in, George W. Bush yönetimini, Kongre'yi ve halkı, gözaltına alınanlara yönelik katı muamelenin, terörle mücadele açısından önemi konusunda yanılttığı', 'gözaltına alınan kişiler üzerinde yönetimce izin verilmeyen sorgu teknikleri kullandığı', 'kişileri uygunsuz şekilde gözaltına aldığı' ve 'eylemlerini hiçbir zaman doğru dürüst değerlendirme süzgecinden geçirmediği' şeklinde sıralanıyor. CIA'in sorguya çekme teknikleri ve gözaltı şartlarının, kurumun 'siyasi mercilere taahhüt ettiklerinden acımasız ve çok daha kötü' olduğu da yine raporda vurgulanıyor.

SIZINTININ KAYNAĞI ARAŞTIRILIYOR

Raporun basına sızması konusunda inceleme başlatılırken, CIA Sözcüsü Dean Boyd ise üzerindeki gizlilik ibaresinin henüz kalkmamış olması nedeniyle söz konusu belgelerin yayımlanması konusuna değinmeyeceğini söyledi. Rapor, gizliliğinin kaldırılması için geçen hafta Senato İstihbarat Komitesi'nde yapılan oylamanın ardından ulusal güvenlik için tehdit oluşturacak bilgilerden temizlenerek kamuoyuna açıklanması için ABD Başkanı Barack Obama yönetimin incelemesine açılmıştı.

Blackwater dosyasına koruma

ABD'de federal hakim, yönetime, yıllardır erteledikleri Blackwater soruşturmasını yapması çağrısında bulundu ve sabıkalı firmaya verilen desteği eleştirdi. Hakim Royce Lamberth, ABD yönetiminin yargılama yapmalarını birçok noktada engellediğini söyledi. Katliamcı Blackwater çalışanları, 2007 yılında onlarca insanı kurşuna dizerek öldürmüştü. Dört Blackwater üyesi askerin 11 Haziran'da hakim karşısına çıkarılması bekleniyor.