Senaryo Aynı Ülkeler Farklı !

Senaryo Aynı Ülkeler Farklı !

İran'ın Meşhed ve Kaşmer şehirlerinin ardından rejim ve Cumhurbaşkanı Ruhani yönetimi karşıtı gösteriler Kirmanşah'ta da ortaya çıktı

İran'ın Meşhed ve Kaşmer şehirlerinin ardından rejim ve Cumhurbaşkanı Ruhani yönetimi karşıtı gösteriler Kirmanşah'ta da ortaya çıktı. İran'ın Kirmanşah kentinde "hayat pahalılığını" protesto eden göstericilere polis müdahale etti. Sosyal medyada yer alan görüntülerde, Kirmanşah kentinde düzenlenen gösterilere çok sayıda kişinin katıldığı görüldü. Ülke genelindeki protestolarda ölü ve yaralılar olduğu belirtiliyor.

Ülkenin dış politikası, rejim ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükûmeti aleyhine "Ne Gazze, ne Lübnan canım İran'a feda olsun", "Kahrolsun diktatör", "Kahrolsun Ruhani", "Suriye'yi bırak bizlere bak" şeklinde sloganlar atan göstericiler, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Bazı bölgelerde ülkenin lideri Ali Hamaney'in posterleri parçalandı, "Hamaney'e, Ruhani'ye ölüm" sloganları atıldı.

 

Başkent Tahran ve diğer şehirlere de sıçrayan gösterilere Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın destek vermesi dikkat çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'daki yönetim karşıtı gösterileri yakından takip ettiklerini açıklayarak, olaylar sırasındaki tutuklamaları kınadıklarını bildirdi. 

Protestolarda yaşanan bazı gelişmeler ise 2013'teki Gezi provokasyonunda yaşananları hatırlattı. Gösterilerde bir kadının başı açık halde elinde beyaz bir bez parçasıyla durduğu kameralara yansıdı. 

 

Öte yandan İran'da rejim yanlıları muhaliflere karşı sokaklara çıkarken, protestoların kontrolden çıkması durumunda İran Devrim Muhafızlarının olaylara müdahale edebileceği belirtiliyor. Ancak Devrim Muhafızlarının olası bir müdahalesinde kanlı sonuçların ortaya çıkabileceği ifade ediliyor. 

"GÖSTERİLERİN ARDINDA BAŞKA NEDENLER VAR"

Başkent Tahran'da 25'inci İran Tıp Doktorları Konferansı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, "hayat pahalılığı" bahanesiyle yapılan sokak gösterilerinin ardında başka nedenlerin olduğunu belirtti. Cihangiri, "Sokak gösterilerini başlatanlar, onu durduranlar olmayacaktır. Çıkan duman kendi gözlerini de yakacaktır." dedi.

YABANCI AJANLAR DEVREDE"

İranlı yetkililer, protestolarda hayatını kaybeden 2 kişinin yabancı ajanlar tarafından öldürüldüğünü iddia etti. Luristan eyaleti Vali Yardımcısı Habibollah Khojastehpour, Dorud’da yasa dışı gerçekleştirilen eylemlerde 2 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, "Polis ve güvenlik görevlileri tarafından ateş edilmedi. Çatışmalarda devrim düşmanları ve yabancı ajanların kanıtlarına rastladık" dedi.

Tahran Belediyesi Emniyet Dairesi Başkan Yardımcısı Muhsin Nesic Hemadani de göstericilerin attığı sloganların ülke düşmanlarının işine yarayacağını öne sürerek, bu amaçla yapılacak gösterilerin kararlılıkla bastırılacağını açıkladı.