Selvi: ABD Savunma Bakanının Temaslarını Yazdı

Selvi: ABD Savunma Bakanının Temaslarını Yazdı

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdülkadir Selvi, "Türkiye-ABD düğümü PYD-YPG’ye verilen silahlar" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Abdülkadir Selvi, "Türkiye-ABD düğümü PYD-YPG’ye verilen silahlar" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Selvi, ABD savunma bakanı James Mattis'in Türkiye'de kurduğu temasların perde arkasını ele aldığı yazısında, ABD'nin Türkiye'nin son zamanlardaki eksen değişikliğinden rahatsız ve tedirgin olduğunu söyleyerek özellikle son zamanda İran ile yaşanan gelişmelerin ABD tarafından dikkatle takip edildiğini vurguladı.

Yazının ilgili bölümü şu şekilde:

"ABD Savunma Bakanı James Mattis’in temaslarının perde arkası aralanıyor."

Mattis’in öncelikleri ile Ankara’nın öncelikleri farklıydı.

Türkiye’nin İran ve Rusya ile geliştirdiği ilişkinin boyutları ABD tarafından dikkatle takip ediliyor. Sadece takip edilmiyor, en önemli başlıklardan birini oluşturuyor. Rusya ile görüşmeler hakkında her defasında kendilerinin de bilgilendirilmesi için çaba gösteren ABD, İran’ın da denkleme eklenerek üçlü bir mekanizmanın oluşmaya başlamasını ise endişeyle takip ediyor.

Suriye’de her defasında önü tıkanan Türkiye ile Rusya ve İran’la ilişkileri geliştirme konusunda ise istekli. Rusya ile anlaşarak Fırat Kalkanı operasyonunu gerçekleştiren Türkiye, Suriye’de kendine yeni bir kanal açtı. Bunu da sürdürmekle kararlı. Türkiye, Rusya ve İran’la birlikte oluşturulacak olan 4 çatışmasızlık bölgesini kontrol etmeyi planlıyor. Kısa bir süre önce İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakiri’yi ağırlayan Türkiye, yakında Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’u misafir edecek.

PYD-YPG’YE SİLAHLAR

ABD Savunma Bakanı ile görüşmelerde Ankara’nın önceliği ise ABD’nin PKK’nın Suriye kolu olan PYD-YPG ile kurduğu ilişkiydi. Mattis, PYD-YPG ile girilen ilişki konusunda Ankara’yı rahatlatmaya çalıştı. PYD-YPG ile ilişkinin DAEŞ’e karşı verilen mücadele ile sınırlı olduğunu söyledi. Ankara, ABD yetkililerinden masada her defasında aynı gerekçeyi dinleyip, sahada tam tersi yöndeki uygulamalara tanık olduğu için, itirazlarını belgeleyen bir dosya sundu.

Ürdün gezisi dönüşünde ABD’nin, PYD-YPG’ye verdiği silahların bin kamyona ulaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu silahların PKK’nın eline geçip Türkiye’ye karşı kullanılma tehlikesini gündeme getirdi.

Mattis’in silahların listesinin Türkiye’ye verileceği yönündeki sözleri üzerine Erdoğan’ın, ”Başkan Trump’a da söyledim. Bu söylediğinizi bize Kuzey Irak için de söylemişlerdi. Ama bakın, şu anda Kuzey Irak’taki PKK’dan, şuradan buradan bizim elimize geçen silahlarda biz ABD’yi görüyoruz, Rusya’yı görüyoruz. Yarın burada da aynı şey olacak” karşılığını verdiği öğrenildi.

Bağdat ve Erbil ziyaretinin ardından Türkiye’ye gelen Mattis’in temasları sırasında, Erbil’in, “Bağımsızlık referandumu” da gündeme geliyor. Mattis, DAEŞ’le mücadelenin sürdüğü bir dönemde referandumun zamanlamasına itiraz ederken, Türkiye, referandumun iptalini savunuyor.