Selam TIR'ları!

Selam TIR'ları!

Başbakan da dahil binlerce kişiyi uydurma Selam soruşturmasıyla dinleyen paralel yapı, eğer her şey yolunda gitseydi, baskın yapılan MİT TIR'larından çıkmış gibi gösterdikleri silahları kamuoyuna, 'İşte Selam Örgütü'nün roketleri' diye sunacaktı. Paralel

Paralel yapının hükümete yönelik 17-25 Aralık kalkışmasında son darbeyi Selam Örgütü ile indireceği, Adana'da durdurulan MİT TIR'larının ise bu amaca yönelik olduğu ortaya çıktı. Başta Başbakan Erdoğan ve MİT Müsteşarı Fidan olmak üzere devletin zirvesini 'Selam soruşturması' kılıfıyla dinleyen yapılanma, Suriyeli Türkmenlere yardım taşıyan TIR'larla ilgili 'İHH vasıtasıyla silah götürülüyor' şeklinde bir algı operasyonu başlatmıştı. Bu kampanyanın ardından uydurma Selam Örgütü'nün 'silahlı bir çete' olduğu algısını pekiştirmek için MİT TIR'larında silah bulunması sağlanacak ve bunlar 'İşte Selam'ın roketleri' şeklinde kamuoyuna sunulacaktı.

SELAM-TIR BASKINI AYNI AKLIN ÜRÜNÜ

1 ve 19 Ocak'ta Suriye'deki Türkmenlere insani yardım götüren MİT TIR'ları Ankara ve Adana Jandarma ekipleri ile özel yetkili savcıların organize bir komplosuyla durdurulmuştu. Önce 1 Ocak'ta Hatay'dan Suriye'ye giden yardım TIR'ı içinde silah olduğu gerekçesiyle durdurularak aranmak istendi. Ardından 19 Ocak günü Büyükelçiler Konferansı'nın yapıldığı gün MİT'e ait TIR'lar Adana'da durduruldu. Paralel yapılanma, TIR'larda yoğun mühimmat olduğu izlenimi uyandırarak uluslararası kamuoyunda Türkiye'nin 'teröre yardım eden ülke' olduğu algısını oluşturmaya çalıştı.

TAKÇI VE ŞİŞMAN YETKİLİ DEĞİLDİ

MİT TIR'larının durdurulmasıyla ilgili raporlarda 1 Ocak ve 19 Ocak'ta TIR'ları durduran savcıların aynı amaç için hareket ettiği tüm detaylarıyla ortaya çıkmıştı. 1 Ocak'ta Hatay'da TIR'ları durduran savcı Özcan Şişman'ın o gün nöbetçi olmadığı ancak yetkisini aşarak Hatay'a gittiği resmi raporlara yansırken yine 19 Ocak'ta Adana'da TIR'ları durduran Savcı Aziz Takçı'nın müdahale yetkisi olmadığı ve o gün yetkili nöbetçi savcının Atilla Rahimi olduğu ancak olayın Takçı'ya haber verildiği teknik incelemeler sonucu belirlenmişti.

AMAÇ HAYALİ ÖRGÜTLE İLİŞKİLENDİRMEK

Adana Ceyhan'da 19 Ocak'ta durdurulan MİT'e ait 3 TIR'da arama yapılmış ve MİT görevlileri ellerinde görev yazısı bulunmasına rağmen hukuksuzca yerlere yatırılarak kelepçelenmişti. Savcı Aziz Takçı, MİT'e ait olduğunu bildiği TIR'ları, ihbar tutanağına 'El-Kaide' ibaresini ekleterek arama emri vermişti. 2 bin 280 kişinin dinlendiği Selam soruşturmasında 'silah' bulamayan paralel örgüt, Adana ve Hatay'da MİT TIR'larına baskın yaptırarak silah elde etmeye çalıştı. Hayali Selam Örgütü'nü 'silahlı terör örgütü' sınıfına sokmayı amaçlayan yapılanma, TIR'lardan elde edilmiş göstereceği mühimmatı soruşturmayla ilişkilendirecek ve dosyanın kapsamı daha da genişletilecekti. Ancak komplo çökünce paralel yapının bu hayali de suya düştü.

YENİ ŞAFAK