Şehid Said Sıyam'ın Şehadet Yıl Dönümü

Şehid Said Sıyam'ın Şehadet Yıl Dönümü

Şehid Said Sıyam Kimdir?

Tevhid Haber

İşgal ordusuna bağlı F16 savaş uçaklarının 15 Ocak 2009 Perşembe günü Gazze’nin Yermük mahallesini bombalaması sonucu İsmail Heniyye başkanlığındaki Filistin hükümetinin İçişleri Bakanı Şeyh Said Siyam, oğlu Muhammed, kardeşi İyad ve altı Filistinli şehit olurken, 30 kişi de yaralanmıştır.

Filistin Meclisi’ne 2006 seçimlerde Hamas’ın listesinden giren Şeyh Said Siyam 50 yıllık ömrünü Allah’a itaatta geçirdi. Hayatı; fedakarlık, Allah’a itaat, işgale karşı direniş ve Filistin halkına hizmetle geçen Siyam 22 Temmuz 1959 tarihinde Gazze’nin batısında bulunan eş-Şati mülteci kampında doğdu. Aslen işgal edilmiş 48 topraklarında bulunan Askalan şehri yakınlarındaki el-Cevre köyündendir. Zorluk ve sıkıntılarla dolu bir çocukluk döneminden sonra 1980 yılında Ramallah’taki Daru’l-Muallimin’den mezun olup Fen Bilimleri ve Matematik öğretmenliği diploması aldı. Daha sonra Kudüs Üniversitesi’nde eğitimine devam eden Siyam 2000 yılında, İslam Eğitimi alanında lisans diploması aldı.

Şehit Bakan 1980 – 2003 yılları arasında Uluslararası Yardım Örgütü’nün okullarında öğretmenlik yaptı. Hamas’a mensup olmasından dolayı karşılaştığı sıkıntılar nedeniyle işini bırakmak zorunda kalan Siyam bu süre içinde gönüllü olarak Gazze’nin Yermük Camii’ninde imamlık yaparken, birkaç camide de vaiz ve hatiplik yaptı.

İnsanlar arasında yaşanan sorunları çözmek, halkın dertlerine çözüm bulmak için Şehit Şeyh Ahmed Yasin’in oluşturduğu Islah Komisyonlarında da yer alan Şehit Siyam evli ve altı çocuk babasıydı.

Şehit Said Siyam hayatı boyunca birçok görevde bulundu. Öğretmenler Sendikası Başkanı, Uluslararası Yardım Örgütü Arap Çalışanları Birliği üyesi, İslami Direniş Hareketi Dış İlişkiler Birimi sorumlusu, Hamas’ın Gazze’deki siyasi birimi üyesi, Gazze’deki İslam Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi, Gelecekle İlgili Araştırma Merkezi’nin kurucu üyesi, 1980’da Ramallah’taki Daru’l-Muallimin’de öğrenci birliği üyesi olarak görev yapan Siyam en son 2006 yılında kurulan 10. Filistin hükümetinde İçişleri Bakanlığı görevini yürütüyordu.

Şehid Said Siyam, Hamas’ın Değişim ve Islan Grubu listesinden 2006 yılında yapılan seçimlere katılıp 75880 gibi rekor bir oy alarak parlamentoya girdi.

Şeyh Said Siyam’ın şehit olmasının hemen ardından Gazze’de hoparlörlerle yapılan anonslarda, Siyam’ın şehit olduğu duyurularak, kendisinin de daha önce şehit olan Şeyh Ahmed Yasin, Dr. Abdülaziz Rantisi, İbrahim el-Mukadime, İsmail Ebu Şenneb, Cemal Mansur, Cemal Selim, Şeyh Salah Şahade ve son olarak dört eşi ve dokuz aile efradıyla şehid olan Şeyh Nizzar Reyyan gibi hakkın rahmetine kavuştuğu belirtildi.