Seçimler Arap Dünyasında Yankı Buldu

Seçimler Arap Dünyasında Yankı Buldu

Türkiye'deki genel seçimler Arap dünyasında da geniş yankı buldu.

4 partinin parlamentoya girmesiyle sonuçlanan 2015 Genel Seçimleri Müslüman ve Arap dünyasında da geniş yankı buldu. Özellikle Mısır'da darbe karşıtları, Filistinliler ve diğer Arap halkı seçim sonuçlarını merakla bekledi. Sonuçların açıklanmasının ardından AK Parti ve Erdoğan'a sempati besleyen birçok Arap halkının sonuçlardan memnun olmadığı gözlendi. Özellikle tek umudu Türkiye olan Filistin'de iktidarın belirsizliği bir kaygı oluşturmuş durumda.
Seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasıyla birlikte sosyal medyadan yoğun bir takip başladı. Ortadoğu'nun önde gelen gazeteleri sonuçları ana sayfalarına taşıdı.
Suudi Arabistan, Mısır, Bosna Hersek, Sudan, Türkmenistan, Ürdün, Kosova, Cezayir gibi ülkelerde Ak Parti en çok oy alan parti oldu.
El Arabiya, 'Kürt Obama' olarak nitelediği Demirtaş'ın partisinin parlamentoya girmeyi başardığını, milliyetçi iki partinin koalisyonu reddettiğini yazdı.
Al Jazeera, Ak Parti'nin yüzde 40'la birinci parti olduğunu, ancak tek başına hükümet kuramayacağını belirtti.
Zamanalwasl, 12 yıldır tek başına iktidar olan Ak Parti'nin yeni dönemde koalisyona gideceğini, bunun hem Türkiye hem de Ortadoğu için mühim bir olay olduğunu aktardı.
Filistinli PLS48, Recep Tayyip Erdoğan'ın kurucusu olduğu AK Parti'nin yüzde 40 oy aldığını ancak tek başına iktidar olamacayağını yazdı. Filistin için de önemli bir gelişme olarak duyuran gazete, görünürde koalisyon hükümetnin olduğunu duyurdu.
Mısır'da darbe karşıdı Rassd, Kürt partisi HDP'nin barajı aşarak başarıya imza attığını yazdı. Darbeyle başa geldiği günden beri Sisi'ye karşı çıkan Ak Parti'nin tek başına hükümet kuramayacağını belirtti.