Seçime Sayılı Günler Kala Son Anket

Seçime Sayılı Günler Kala Son Anket

Türkiye seçim haftasına girdi. 24 Haziran'da sandık başına gidecek millet, ülkenin kaderini belirleyecek. Kamuoyu araştırma şirketleri de, siyasi partiler gibi çalışmalarına hız verdi. Seçimlere ilişkin son verilen GENAR'dan geldi.


GENAR Başkanı İhsan Aktaş; Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın en az yüzde 51 alarak ilk turda seçimleri kazanacağını söyledi.

Aktaş, elindeki son verilere göre; HDP'nin barajı geçmesi durumunda bile Cumhur İttifakı'nın tek başına iktidara geleceğini söyledi.

BİRİNCİ TURDA İŞ BİTER

Akşam Gazetesi'ne konuşan İhsan Aktaş, "Geçtiğimiz dönemlerde kritik birkaç seçim atlattık. Cumhurbaşkanlığı seçiminde 51 küsur bir oy vardı Erdoğan’ın almış olduğu ve o seçimi kazandı. Referandumda da 50 üzerinde bir bantta bitti. Referandum zor bir meseleydi. Bir ülkenin 100 yıllık alışkanlığını değiştiriyorsunuz. AK Parti bunu başardı. Şimdi Cumhurbaşkanı oyu düşse nereye kadar düşer. Bir önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy alt baremdir. Bu anlamda birinci turda iş biter." diye konuştu.

HDP BARAJI GEÇSE BİLE...

Cumhur İttifakı'nın oy oranının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu belirten Aktaş, "Bu da normal almış oldukları vekile göre en az 20-30 avantaj demek. Meclis aritmetiği AK Parti’nin tek başına iktidar olacağı bir aritmetik ortaya çıkarır. Bugünkü elimizdeki veriler bunu gösteriyor. HDP barajı geçse bile tek başına alacaktır." diye sözlerini sonlandırdı.

“ AKŞENER’İN PERFORMANSI ÇOK KÖTÜ”

İP, İnce ortaya çıkıncaya kadar performans sergiledi, CHP’den aldığı oyla keyiflendi o da yaklaşık belli bir banda gelip orada durdu. Hatta İP’nin gerileyeceğine dair kanaatim var.  Oyu elde tutacak olan örgüttür. Yani sizin teşkilatınız varsa üyeniz varsa mahallede adamınız varsa sizin oyunuzu tutar. Genel Başkan performansı çok kötü. Yani MHP içerisinde Meral Hanım’ı tanıyanlar böyle olmadığını söylüyorlar daha başarılı daha bilgiliydi daha diyalektiği güçlüydü diyorlar. TV konuşmalarına baktığımız zaman kızgın, öfkeli. Türk siyasetinin ekonomiden sosyal hayata ve uluslararası ilişkilere kadar bir diyalektik geliştiremeyen bir fikir ortaya koyamayan lider profili ortaya çıktı.

“ İP 7-8 BANDINDA VE HDP’NİN ALTINDA”

‘Bu zihin yapısı bu liderlik yapısı benim büyük problemlerimi çözecek kapasitede mi’ diye vatandaş soru sorar. Bir de büyük iddialarda bulunanlar var. Onlarca ilde araştırma yapıyorum.  Bir partinin yüzde 20 oy alabilmesi için en az 20-30 ilde yüzde 20’nin üzerinde oy alması lazım. İP, 8-9 bandında bir parti şu an İYİ Parti HDP’nin altında.

“CHP’DEN SP’YE YÜZDE 1, AK PARTİ’DEN BİNDE İKİ GEÇİŞ VAR”

Bütün partilerin birbirinden oy geçişi var. CHP ile AK Parti her zaman eşit oranda birbirlerine oy verirler. Bugün CHP’den AK Parti’ye geçen oy %3,  AK Parti’den CHP’ye geçen oy oranı % 1,5 ama bu oran olarak baktığınız zaman birebir aynı oluyor. HDP’den AK Parti’ye. MHP’den HDP’ye yani her partiden her partiye her zaman geçiş olur. Burada ilginç bir şey var. CHP’den SP’ye 1, AK Partiden binde iki. Beklenti neydi SP AK Parti’den oy alacak. CHP’liler sürekli SP’yi övdükleri için seçmenin de hoşuna gitmiş demek ki öyle bir oy geçişi var.