Merve Kavakçı

Merve Kavakçı

Seçime doğru bir solukta Marijuana

Yerel seçimler, hükümete karşı dost modern darbe çabaları derken final öncesi son haftaya yaklaşıyoruz. Sabrederek Türkiye’nin bu seçimlerden daha da güçlenerek çıkmasını temenni ediyoruz. Yerel seçim dedik, genel seçimden de önemli hale geldi. Evet bir iktidar mücadelesine şahitlik ediyoruz. Bir tarafta meşru olarak seçilmiş bir iktidar diğer tarafta dinin arkasına “sığındığını zanneden” sivil darbe meraklıları. Amerikalıların bir lafı vardır, baktım Türkiye’de de kullanılır olmuş, eğer öldürmezse güçlendirir, tam da o hesap. Erdoğan’a ömür biçenler, ilahi alana tecavüz edebileceklerini zannedenler, aslında Erdoğan’ın daha da güçlenmesine “hizmet” etmekteler. Benim insanlarla, tabandakilerle, sade vatandaşla konuştuğumdan anladığım budur. Hem Başbakan hem de Türkiye bu dönemden güçlenerek çıkacaktır.

Şimdi gelelim bugünkü konumuza. Sizi biraz uzaklara götüreceğim bugün. Farklı bir konu konuşacağız. Amerika gerçekten ayrı bir dünya. Mahlas olarak kullandığı yeni dünya mı bilemem ama ayrı bir dünya olduğuna şahitlik edebilirim. Kendi dünyasında, kendi siyasetine gömülmüş, kendiyle takıntılı. Bugünün iç siyasetini şekillendiren gündem maddelerinden biri marijuana kullanımı. Yani esrar. Tabii olarak tüketimi yasak olan bir uyuşturucu maddesi marijuana. Şimdiki tartışma ise kullanım yasağının kaldırılması, serbest bırakılması kavgası. Marijuana, uyuşturucu olarak kullanılan bir çok maddenin ham maddesi aslında. Canabis satıva adında bir bitkide mevcut. Haşhaş da aynı bitkiden üretiliyor. Haşhaş marijuanadan daha etkili. İkisinin de insan aklını alan kısmı THC denen bir madde. Haşhaşda THC marijuanadan beş ile on kat daha fazla mevcut olduğu için daha fazla uyuşturuyor. THC farmakolojik açıdan delta-9-tetrahydrocannabinol. Bunun dışında yaklaşık dörtyüz adet madde var bu bitkinin bünyesinde. Marijuana içindeki THC miktarı ne kadar etkili olacağını belirliyor aynı zamanda. THC ham madde olarak hiç bir yerde bulunmuyor, sadece araştırma malzemesi olarak bulunabiliyor. Bitkinin yetiştirildiği toprağın verimi, hasadının ne zaman alındığı da kuvvetine tesir eden diğer etkenlerden. Bugün kullanılan marijuananın gücü, 1970’lerde üretilenden on kat daha fazlaymış. Bugünkü versiyonu, kuvvetiyle doğru orantılı olarak kullanan kişinin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığına daha da büyük problemler açabiliyor.

 Şimdi haklı olarak bu kadar zararlı bir madde ile alakalı bir tartışma nereden çıktı diyebilirsiniz. Bugün siyasi gündeme girmesinin sebebi diğer uyuşturucu maddelere nazaran alışkanlık özelliğinin az olması hasebiyle, tıbbi alanlarda gerekli görüldüğü zaman hastalar için ağrı giderici olarak kullanılabilirliği. Marijuana kullanımının serbest bırakılması gerektiğine inananlar, alkol ve tütünden daha tehlikeli olmadığını savunuyorlar. Bunun da ötesinde içerdiği bazı maddelerin kanser hücrelerini öldürdüğünü ve MS hastaları gibi kronik ve sürekli ağrı hissedenlerin acılarını gidermede kullanıldığını ileri sürüyorlar.

 Karşı kampsa elinde ne varsa onunla muhalefet ediyor. Halüsinasyonlara sebep olması ve zihni bulandırmasının dışında, alışkanlık yapacağı için müptela olunacağını söylüyorlar. Serbest bırakıldığı takdirde erişimi kolaylaşacağından, doğru orantılı olarak alışkanlığı olanların sayısı ve suç oranı artacak. Bilimsel çalışmalar hem tıbbi hem de sosyal açıdan zararlı olacağının kanıtlarını veriyor. Marijuananın serbest bırakılması diğer zararlı maddelerin de serbest kalması yolunu açacağı için kartopu etkisi de oluşturabilir, bu da dillendiriliyor.

yeniakit

Bu yazı toplam 994 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar