Seçime 20 gün kala 3 Farklı Anket!

Seçime 20 gün kala 3 Farklı Anket!

Hüseyin Yayman üç büyük anket şirketinin yöneticisinden son anket sonuçlarını aldı.

30 Mart yerel seçime yaklaşık 20 gün kala anketler havada uçuşuyor. Peki Türkiye'nin en çok tanınan anket şirketleri ne diyor? Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman üç büyük anket şirketi yöneticisiyle yaptığı görüşmüleri ve son anket sonuçlarını köşesine taşıdı.
Yerel seçimi Bekir Ağırdır (KONDA), İbrahim Uslu (ANAR) ve Adil Gür'le (AG) konuşup analitik bir değerlendirme yapmaya çalıştık. Bu isimler objektif değerlendirmeleriyle bilinen saygın isimler.
Üç ismin vurguladığı altı temel nokta var. Birincisi, yerel seçim referanduma dönüştü ve bu durum muhalefetin aleyhine işliyor. İkincisi, toplumsal ve siyasal kutuplaşma tarihte görülmemiş biçimde yükseliyor. Üçüncüsü, partilerin kalelerinde bir değişiklik olmayacak. Dördüncüsü, muhalefet topluma bir ütopya ve gelecek vaat etmediği müddetçe iktidar alternatifi olamaz. Beşincisi, AK Parti genel seçime göre oy kaybetse dahi birinci olacak. Altıncısı, CHP genel seçimlere göre oylarını artıracak.
BEKİR AĞIRDIR (KONDA)
AK PARTİ: % 42-43
İBRAHİM USLU (ANAR)
AK PARTİ: % 45 (GENEL SEÇİM: % 48)
CHP: % 28-29
MHP % 14
ADİL GÜR 
AK PARTİ: %46-47
CHP: % 26-27
MHP: % 14-15
Kamuoyu araştırmalarının duayen ismi Bekir Ağırdır, biz duygusunun parçalandığını, toplumsal kutuplaşmanın ötesine geçen bir polarizasyon yaşandığını ve halkın son tartışmalardan etkilendiğini dile getirirken bunun seçmen tercihine nasıl yansıyacağının henüz bilinmediğini ifade etti. Toplumun ağrı eşiğinin düştüğüne dikkat çeken Ağırdır, her gün yeniden üretilen kutuplaşmanın iktidarın işini kolaylaştırdığını vurguladı.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır el değiştirecek mi?
AK Parti seçmeninde hoşnutsuzluğun arttığının altını çizen Ağırdır, ancak bunun kısa vade de parti tercihini değiştirmeyeceğini belirtti. Seçmen sadakatının en yüksek partinin AKP olduğunu ifade eden Ağırdır, Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır'da süpriz beklemediğini fakat seçime daha yirmi gün olduğunu söyledi.
ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu ise somut rakamlar veriyor. Ankara ve İstanbul'u AK Partinin, İzmir'i CHP'nin, Diyarbakır'ı BDP'nin kazanacağını belirten Uslu, muhalefetin yeniden ideolojik bir kampanyaya döndüğünü, rasyonel bir kampanya yürütemediğini belirtti. Uslu, dört büyük şehirde değil Akdeniz ve Karadeniz'de süpriz beklediğini söyledi.
Adil Gür ise partilerin kalelerinde bir değişiklik olmayacağını, asıl süprizi BDP'nin yapacağını ifade etti. Gür, AK Partide büyük kopuşların olmamasını üç nedene bağlıyor. Birincisi seçmen sadakati yüksek olduğu için kutuplaşma Erdoğan'ın işine geliyor. İkincisi tüm yaşananlara rağmen muhalefet iktidar alternatifi olamıyor. Üçüncüsü Türkiye tüketim toplumu oldu, herkes borçlu ve istikrar sürsün istiyor.