Seçim Sonrası Ekonomi'de Bayram Havası

Seçim Sonrası Ekonomi'de Bayram Havası

Seçimlerden AK Parti’nin güçlenerek çıkması, istikrar arayan piyasalarda bayram havası oluşturdu. Dolar 2.1420 liraya kadar gerileyerek son 3 ayın en düşüğünü gördü. Euro 3 liranın altına çekildi, faiz düştü, borsa ise 70 bin 500 puandan geri döndü.

Seçimlerden AK Parti’nin güçlenerek çıkması piyasaları rahatlattı. Türk Lirası, dolar ve Euro karşısında değer kazanırken, borsa da haftaya yükselişle başladı. Seçimler öncesi son işlem günü olan cuma gününü 2.18 lira düzeyinde kapatan dolar, yeni güne 2.17 liranın altında başladı. Dolar gün içinde 2.1420’ye kadar gerileyerek 2 Ocak’tan bu yana gördüğü en düşük seviyeye düştü. Euro da 2.98 lira ile 3 liranın altına çekildi.

Borsa endeksi de güne yüzde 1.95 yükselişle 70 bin 464 seviyesinden başladı. Gelen kar satışlarıyla birlikte borsa ise günü yüzde 0.9 artışla 69 bin 739 puandan kapattı. Seçim sonuçlarının ardından faizlerde de aşağı hareket görüldü. 10 yıllık gösterge faiz 24 baz puan geriledi. Piyasalarda yanan gelişmeleri değerlendiren Standard Bank Gelişmekte olan Piyasalar Stratejisti Timothy Ash, “Yatırımcılar AK Parti’nin yerel seçim zaferini seviyor, herşeyden önce istikrar-güvence istiyor” dedi. ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin ise TL için bu seviyelerden şu anda kurumsal taraftan bir talep gördüklerini ifade ederek “Dolarda 2.1550’nin altında kalınması durumunda 2.10 seviyelerini görürüz. Bundan sonra döviz tarafında yukarı yönlü hareketler satış fırsatı olarak görülür” dedi.

Bu arada borsada Gülen Hareketi’ne yakın olarak görülen grupların hisselerinde düşüşler yaşandı. En çok değer kaybeden hisseler arasında Bank Asya yüzde 7.85 ile başı çekti. Koza Madencilik yüzde 2.22, İpek Doğal Enerji yüzde 3.57 düştü. Güne yüzde 3.31 düşüşle başlayan Koza Altın ise günü yüzde 2.49 artışla tamamladı. Medya sektörü hisselerinden Taraf Gazetecilik yüzde 7.9, Doğan Yayın Holding yüzde 1.96 ve Hürriyet Gazetecilik ise yüzde 3.4 düşüş kaydetti.