Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Seçim başlıyor

Yeni meclis eski meclisten daha iyi olacak. En azından Kamer Genç ve Hüseyin Aygün olmayacak.. 82 ismin üstü çizilmiş. Yeni bir CHP geliyor.. İlhan Kesici’si, Mehmet Bekaroğlu’su ile, Diyanet’ten gelen Ayşe Sucu’su ile yeni bir CHP huzurlarınızda. Yeni CHP’de Umut Oran da yok, Sinan Aygün de, Aydın Ayaydın da, Güldal Mumcu da. Rıza Türmen de yok listede. Faik Tünay da.. Mustafa Sarıgül ise, İstanbul’dan çok alt sıralardan listeye girmiş gözüküyor. Bu aday profili parti tabanında ciddi tartışmalara, ayrışmalara sebeb olabilir. CHP’den birilerinin BDP’ye ya da diğer paralel partilere gideceklerini sanmıyorum. Önemli sayıdaki bir seçmen sandığa gitme konusunda isteksiz davranabilir.

BDP bu profille barajı zor aşar. Liberal ve Alevi oylar bu listeye kolay kolay oy vermez. Yani barajı aşmaları zor. BDP Celal Doğan’ı da listesine almış ama, Türkiye partisi olma iddiasındaki bir parti için bu liste çok düşük bir profil. Altan Tan’ı bile liste dışında bırakma çabasındaki bir seçici akıl, eğer barajı aşma gayretinde ise oyu kimden alacağını hesap etmesi gerekirdi. Mir Dengir Fırat’ı listeye alarak, beklenen çeşitliliği sağlamış değiller.

MHP de ilginç bir durum var. CHP milletvekili M. Haberal’ın oğlu MHP MKY üyesi Erkan Haberal MHP’den aday. Haberal adaylığının açıklandığı gün tutuklandı.. Neyse ki, bu uzun sürmedi. MHP’de 6 kişi dışında herkes listede kendisine yer bulsa da, birçok eski isim listede bu kez alt sıralarda yer alıyor sanki.. MHP’de bir diğer ilginç isim, Ekmel bey.. Ekmel bey bu seçimde en çok yıpranan aday olabilir. Seçilmesine seçilir ama, siyasi bir varlık göstermesi sözkonusu değil.

BBP ve SP’nin ne yapacağı merak konusu idi. Beklenen ittifak gerçekleşti. BBP, SP çatısı altında seçime giriyor. Erbakan bu ittifakın listesinde yok. Barajı aşma ihtimali yok.. Hatta bu ittifakın her iki partinin tek başına alacakları oyun altında çıkması büyük bir ihtimal. Ama şunu söyleyebiliriz, Paralel seçmen, genel olarak AK Parti karşısındaki en güçlü partiye oy verecek.. Daha seçici davranacak seçmen ise, dindar ve muhafazakar seçmen SP-BBP ittifakına, milliyetçi seçmen MHP’ye, sol CHP’ye, ya da adayına göre BDP’ye oy verecek. Bu ittifakın güçlü olduğu bölgelerde bağımsız aday çıkması durumunda Erbakan faktörü belirleyici olacak..

Aslında, CHP Mehmet Bekaroğlu’nu bile listesine kattıktan sonra, eski CHP-MSP koalisyonu benzeri bir ittifakı bu kez hükümet için değil, seçimle ilgili kurabilirdi.. %1 oy, 550 milletvekili düşünüldüğunde, 6 milletvekili üzerinden bir pazarlık sözkonusu olabilirdi. Tabii bu tamamen farazi bir konu. CHP aslında böyle bir maceraya girecek olsa, getireceği oydan daha fazlasını kaybederdi. Böyle bir durumda SP içinde asla CHP’ye oy vermeyeceklerin sayısı da çok fazla olacaktı. Siyaset matematiğinde 2+2 her zaman 4 etmez  bazan 3, bazan 5 eder.

Tabii en çok merak edilen liste AK Parti listesi. İnce elenip sık dokunan bir liste.. Bu seçimde kadın, engelli, gençler ve Alevi, Roman, gayrimüslim adaylar ve başörtülü adaylar merak ediliyordu. Bunlardan daha çok merak edilenler, seçilecek yerden aday olamayan ya da liste dışı kalan mevcut isimlerle, paralel illerin hangi partide ne ölçüde yer alacağı idi. Paralelcilerin umduklarını bulamadıklarını söylemek mümkün. Şunu belirtelim, yeni parlamento gerçekten daha genç ve daha yeni bir parlamento olacak. Daha iyi bir parlamento olacak. Bütün partilerin kadroları yenileniyor..

AK Parti’nin aday profili yüksek. Listenin bütününe bakıldığında 2 ilkokul, 41 lise, 321 üniversite, 186 lisans üstü aday var. Daha farklı bir ekip sözkonusu. 312 milletvekilinden 70’i 3 döneme takıldı. 451 adaydan 99’u kadın. 

Bu arada Arınç’ın tepki gösterdiği Gökçek, politikacı yakınlarının aday gösterilmemesi ile ilgili ilke kararı gereği aday gösterilmedi..

AK Parti oldukça renkli bir liste ile seçmen huzuruna çıkacak. Osman Can, Berat Özipek, Markar Eseyan, Kürt, Alevi gibi isimler var.. Merve Kavakçı’nın kardeşi Ravza Kan, el ele eylemindeki tıbbıyeli kızlardan biri Leyla Şahin, Savcı Sayan gibi isimlerle Türkiye’nin renklerinin önemli bir kesimi toplanmaya çalışılmış sanki.. AK Parti bu seçimde, Hakkari, Tunceli, Iğdır’da da milletvekili çıkartarak, tüm ülkede temsil edilen tek parti olmak istiyor. AK Parti’de daha birçok önemli, tanınmış, ilginç isim var..Önümüzdeki günlerde bu konuyu tekrar ele alacağız ve detayları mercek altına alacağız.

Gelecek günler geçen günleri aratmayacak inşallah. Evet, gelişmeler doğru yönde ileri doğru. Selâm ve dua ile..

yeniakit

Bu yazı toplam 827 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar