“Sayıştay'ın raporu Meclis'e sunuldu”

“Sayıştay'ın raporu Meclis'e sunuldu”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iddialara cevap verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda, 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın sunumunu yaptı. Şimşek, konuşmasında hedefleri ve öngörüleri anlattı.

İktidara geldikleri ilk dönemde Türkiye'nin ağır bir krizin etkisi altında olduğunu hatırlatan Şimşek, özellikle kamu maliyesinin ağır bir borç yükü altında ezildiğini ifade etti.

"KÜRESEL EKONOMİDE AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER ÖNEMİNİ KORUYOR"

Küresel ekonomi hakkında da bilgi veren Şimşek, küresel ekonomide ılımlı toparlanmanın devam ettiğini ancak aşağı yönlü risklerin de önemini koruduğunu ifade etti.

Şimşek, başta ABD'de olmak üzere gelişmiş ülkelerde ekonomik büyüme ivme kazanırken mali ve yapısal kırılganlıkların büyümeyi sınırladığını bildirdi.

Gelişmekte olan ülkelerde ise büyümenin yavaşladığına işaret eden Şimşek, IMF ve OECD'nin, 2013 yılı küresel büyüme tahminlerini 0,7 puan aşağı yönlü revize ettiğini belirtti.

Kriz sonrası dönemde küresel ekonominin itici gücü olan gelişmekte olan ekonomilerde ise büyümenin ivme kaybettiğinin altını çizen Şimşek, bu doğrultuda gelişmekte olan ülkelerin de 2013 büyüme tahmininin 1,1 puan aşağı yönlü revize edildiğini söyledi.

"MART 2009'DAN BU YANA 4,7 MİLYON KİŞİYE İLAVE İSTİHDAM"

Küresel kriz sonrası dönemde oluşturdukları güçlü istihdamın, iç talebi ve dolayısıyla büyümeyi desteklediğini belirten Şimşek, birçok ülke istihdam oluşturmakta zorlanırken, Türkiye’de Mart 2009'dan bu yana 4,7 milyon kişiye ilave istihdam sağlandığını bildirdi.

Şimşek, aynı dönemde Avro Bölgesi'nde 2,2 milyon istihdam kaybı yaşandığına dikkati çekerek, "Türkiye, 2009-2013 döneminde ortalama yıllık yüzde 4,8 olan istihdam artış oranıyla IMF'de istihdam verisi açıklanan 35 ülke arasında birinci sırada yer almaktadır. Ayrıca bu yıl ve gelecek yıl OECD'de en fazla istihdam artışı görülecek 3. ülke olacaktır" dedi.

“SAYIŞTAY'IN DENETİM YAPMADIĞI İDDİALARI GERÇEĞİ YANSITMAMAKTADIR”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sayıştay raporlarına ilişkin eleştirilere de cevap verdi, iddiaların asılsız olduğunu belirtti, "Raporlar Meclise sunulmuştur" dedi.

Mehmet Şimşek şunları kaydetti: "2014 Yılı bütçesi orta vadeli maliye politikamızın temel hedefleri doğrultusunda hazırlanmıştır.Bu hedeflerimiz yurtiçi tasarrufları artırarak mevcut kaynakları üretken alanlara yönlendirerek ve verimlilik düzeyini yükselterek cari açığı azaltmak, kamu maliyesinde güçlü duruşu sürdürmek, büyümeyi ve istihdamı artırmaktır. Sayıştay tarafından kamu idareleri nezdinde yapılan denetimlere ilişkin raporlar Meclis'e sunuldu. Genel Uygunluk Bildiriminin yanında Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu, Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu, Mali İstatistikleri Değerlendirme Raporu ve denetime alınan her bir kamu idaresi bazında düzenlenen denetim raporları Meclis'e sunulmuştu. Sayıştay'ın denetim yapamadığı şeklindeki iddialar hiç bir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır."