"Saygı Bekleyen, Saygı Göstersin"

"Saygı Bekleyen, Saygı Göstersin"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Almanya Cumhurbaşkanı'nın tepki çeken mesajlarına Viyana'dan cevap verdi: 'Eğer kaygı duyacaksak Avrupa'daki ırkçılıktan, İslamofobiden, kundaklamalardan kaygı duyalım.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Türkiye ziyareti sırasında sarfettiği tepki çeken sözlere, Avusturya'nın başkenti Viyana'dan cevap verdi.

YANGINLARI HATIRLATTI

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Toplantısı'na katılmak üzere Viyana'ya gelen Davutoğlu, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) tarafından, uluslararası öğrenci derneği WONDER'de düzenlenen 'Stratejik Derinlik ve Yükselen Türkiye' konulu konferanstaki konuşmasında, 'Eğer kaygı duyacaksak Avrupa sokaklarına nüfuz etmiş olan ırkçılıktan kaygı duyalım, İslamofobiden kaygı duyalım, kundaklanan Türk evleri dolayısıyla kaygı duyalım, duvarlarına hakaretler yazılan mescitler dolayısıyla kaygı duyalım. Saygı görmek isteyen saygı gösterecek bize ama kimse bize ikinci sınıf Avrupalı muamelesi yapamaz' dedi. Almanya'da NSU cinayetleri sonucu hayatını kaybeden 9 Türk vatandaşın yakınlarını ziyaret ettiğini söyleyen Davutoğlu, Alman polisinin ırkçı çeteler yerine yakınları katledilen insanlardan şüphelendiğini öğrenince çok rahatsız olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

KAYGI DUYACAK TEK MERCİ MİLLETTİR

'Eğer bir Alman cumhurbaşkanı Türkiye'ye gelip yanlış bilgilerle 'Türkiye'nin geleceğinden kaygı duyuyorum' gibi bir söz sarf ederse biz de her Alman şehrine gider Neonaziler dolayısıyla 'Almanya'nın geleceğinden kaygı duyuyoruz' deriz. Biz misafirperverliği ile tanınmış maruf bir milletiz, gelene her türlü ikramı yaparız ama kimsenin bu milletin onuru ile oynamasına izin vermeyiz. Bizim için kimse kaygı duymasın. Bu millet hiçbir zaman sömürge olmadı. Kendi kaderine her zaman sahip çıktı ve gerektiğinde sahip çıkar. Bu millet için kaygı duyacak tek merci milletin kendisidir. Başka da kimsenin ne kaygı duymaya hakkı var ne kaygıyı sözle ifade etmeye hakkı var.'