Savcıların Yetkisi Alınıyor

Savcıların Yetkisi Alınıyor

Savcılık statüsü yeniden ele alınıyor. "Silahların eşitliği" prensibinden yola çıkılarak iddia ve savunma makamları aynı düzeye getirilecek, savcılar "kamu avukatı" olarak kabul edilecek

Hükümet, son yaşanan olaylar ile birlikte her yönüyle tartışma konusu olan yargı sistemini masaya yatırıp köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor.

Sabah'ın haberine göre bu çalışma kapsamında savcı statüsü yeniden ele alınacak. "Silahların eşitliği" prensibinden yola çıkılarak iddia ve savunma makamları aynı düzeye getirilecek, savcılar "kamu avukatı" olarak kabul edilecek. Böylece, Avrupa Parlementosu ve AB'nin her fırsatta dile getirdiği ve ilerleme raporlarında da yer alan beklentiler de karşılanmış olacak.

Bunun için Anayasa'nın "hakimlik ve savcılık teminatı" başlıklı 139'uncu maddesi düzenlenecek. Madde, sadece hakimleri kapsayacak şekilde yazılacak. İddia makamı ve savunma yani savcı ve avukatlar aynı düzeye getirilecek. Savcıların statüleri "kamu avukatı" olarak değişecek. Avukatlar nasıl kendi müvekkillerini adına savunma yürütüyorsa savcıların da kamu adına aynı şeyi yaptığı kabul edilecek. Böylece silahların eşitliği de sağlanmış olacak.

HAKİMLERLE AYNI KÜRSÜ UYGULAMASINA SON

Savcıların mahkeme salonlarında hakimler ile aynı kürsüyü paylaşması uygulamasına da son verilecek. Savcıların yeri, avukatların yanına inecek. Savcılar, avukatların bulunduğu bölümde kamu adına iddialarını ifade edecek.

Hâkim ve savcıların odaları yan yana olmayacak. Hakim ve savcılar için farklı bölümlerde odalar yapılacak. Böylece, savcıların olaylar ile ilgili hakimleri etkilemesinin önüne geçilecek. Avukatlar nasıl kolaylıkla hakim odalarına girip çıkamıyorsa savcılar için de aynı şey geçerli olacak.

Anayasa'nın "hakimlik ve savcılık mesleği" başlıklı 140'ıncı maddesi de yeniden düzenlenecek. Buradan da savcılar ile ilgili hükümler ayıklanacak ve böylece savcılara yönelik koruma zırhı incelecek. Hatalı işlem yapan savcıların yargısal ve idari hesap verebilirliğini kolaylaştırıcı yeni bir mekanizma kurulacak.

Ajanslar