Savcı Öz'ün Bahsettiği O Kişiler Kim ?

Savcı Öz'ün Bahsettiği O Kişiler Kim ?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz, bunca yıldır "ağabey" dediği ve kendisinin Adalet Bakanlığı'ndaki hızlı yükselişinde desteği olduğu bilinen ombudsman...

T24 sitesi, Zekeriya Öz’ün Başbakan Erdoğan tarafından kendisiyle görüşmek üzere gönderildiğini söylediği isimlerden birinin Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu olduğu iddiasına yer verdi.

Kulislerde konuşulan diğer isim ise; Balyoz davasında 102 komutanın tutuklanmasıyla ismi gündeme gelen Ali Efendi Peksak. Peksak, Balyoz Davası'nın önemli hakimlerinden biriydi.

Bakırköy Başsavcı Vekilliği'ne atanan Zekeriya Öz, yaptığı basın açıklamasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın operasyonu durdurması için kendisine iki kişi gönderdiğini ileri sürmüştü. Başbakan Erdoğan’ın iddiaları yalanlamasına karşın, Öz’ün aktardığı buluşmanın gerçekleştiği ve açıklamasında bahsettiği “yüksek yargı kökenli” hukukçunun Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu olduğu söyleniyor.

DİĞER İSİM ORTAYA ÇIKARSA...

T24, savcı Öz'le görüşen isimlerden birinin Ömeroğlu olduğunu söylerken diğer isim ile ilgili ipucunu ise Cemaat'e yakın olan ve Ankara'dan kulis bilgileri veren "@twitankara" adlı adres verdi.

Twitankara şunları yazdı: "Eğer A. E. P. ismi doğruysa, Savcı Öz'ün onun adını açıklaması mümkün değildir. Aksi takdirde ülke baştan dizayn edilir."

O İSİM ALİ EFENDİ PEKSAK MI

Kulislerde görüşmeye katılan ikinci ismin Ali Efendi Peksak olduğu iddia edildi. Öz'ün otel kayıtlarını elinde tuttuğu da iddialar arasında. 

Hakim Ali Efendi Peksak, Balyoz davasında ismi sıkça gündeme gelen bir kişiydi.
Sanık avukatları, hakim Peksak'ın dosyayı iyi incelemeden, savcılığın mahkemeye gönderdiği herkesi tutukladığını söylemişlerdi. Ayrıca TÜBİTAK raporlarını isteyen avukatların taleplerini de reddetmişti.

T24'ün Nihat Ömeroğlu ile ilgili haberi şöyle:

"Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) hakkındaki iddiaları yanıtlamasına izin verdiği Savcı Zekeriya Öz, gün içinde hem yazılı açıklama yaptı, hem de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öz, yazılı açıklamasında Başbakan’ın yolsuzluk soruşturmasını durdurması için kendisine iki kişi gönderdiğini ileri sürdü. Öz, “Başbakan tarafından gönderilen yüksek yargı kökenli 2 kişiyle Bursa'da görüştüm. Bu kişiler bana 'bizzat Başbakan'dan özür dile. Soruşturmayı durdur' dedi” ifadelerini kullandı.

Açıklamadan kısa bir süre sonra Singapur’da olan Başbakan Erdoğan, Zekeriya Öz’ün iddiasına yanıt verdi. Başbakanlık kaynakları Erdoğan’ın iddiayı “tümüyle iftira” olarak nitelediğini aktardı.

Ancak Zekeriya Öz’ün yolsuzluk soruşturması başladıktan sonra, 22 Aralık 2013’te tarif ettiği gibi “yüksek yargı kökenli” bir isimle buluştuğu öne sürüldü. Bu kişinin, kariyerinde Bursa hakimliği de bulunan, 2005’te başlayan Yargıtay üyeliği ardından 2012’de TBMM Genel Kurulu’nca Kamu Başdenetçisi olarak atanan Nihat Ömeroğlu olduğu aktarıldı.

Öz’ün kamuoyunda “Ombudsman” olarak bilinen Ömeroğlu’na “ağabey” diyecek düzeyde bir yakınlık duyduğu belirtilirken ilgili buluşmanın Öz’ün ailesinin de yaşadığı Bursa’da gerçekleştiği konuşuluyor. Aktarılanlara göre, Öz ile Ömeroğlu, yolsuzluk operasyonu başladıktan altı gün sonra, 22 Aralık’ta Bursa’daki Crowne Plaza Otel’de buluştu.  

Zekeriya Öz ne demişti?

Savcı Zekeriya Öz’ün HSYK’dan aldığı izin üzerine bugün (8 Ocak 2014) yaptığı yazılı açıklamanın ilgili bölümü şöyle: 

“Hakkımdaki bu iddialar (Öz, “Dubai’deki tatilinin faturasını yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan iş adamı Ali Ağaoğlu’nun ödediği” ve “iki sene içinde 22 kez yurt dışına çıktığı” iddialarını kast ediyor- T24) Sayın Başbakan tarafından açıklanmadan önce Yüksek Yargı kökenli olan, daha önceden tanıştığım ve saygı duyduğum iki kişi bizzat Sayın Başbakan tarafından bana gönderilmiştir. Bursa’da bir otelde görüştüğüm bu kişiler Sayın Başbakan’ın bana çok kızgın olduğunu, hakkımda ağır laflar ettiğini, bir mektup yazarak kendisinden özür dilemem gerektiğini, hükümete yönelik soruşturmaların derhal durdurulmasını, aksi takdirde zarar göreceğimi ve bunun sonuçlarının benim için ağır olacağını, emniyete neden gittiğimi, bunun herkesi çok kızdırdığını söylediler. Tehdit niteliğindeki bu haberi getiren kişilere, soruşturmanın benim dışımda vicdanları ve kanunlar çerçevesinde görev yapan savcılar tarafından yönetildiğini, kaldı ki kuvvetli deliller nedeniyle bir çok şüphelinin tutuklandığını, kuvvetli deliller bulunduğunu, emniyet müdürlüğüne yeni atanan personelin şüphelilere sorulmak için hazırlanan soruları değiştirdiği yolunda bir ihbar yapılması üzerine gittiğimi ve sorulacak soruları kapalı zarf içinde mühürlü olarak teslim aldığımı, başıma gelecek en kötü şeyin ölüm olduğunu, görevim nedeniyle ölmem halinde de görev şehidi olacağım için bunun benim için şeref olduğunu ifade ettim. Bu cevabımdan sonra çok zarar göreceğim bana söylendi.

Daha sonra kamuoyunda ikinci yolsuzluk operasyonu olarak isimlendirilen dosyada ilgili savcılarla görüşerek bu soruşturmaya müdahale etmem gerektiğini, işin farklı boyutlara kaydırılmasını, bu konuda yardımcı olmam gerektiği söylendi. Ben de o soruşturmadan bilgimin olmadığını, soruşturmanın TMK 10. maddesiyle ilgili yetkili başsavcı vekilliği tarafından yürütüldüğünü belirttim Bu gelişmeden bir gün sonra Sayın Başbakan tarafından şahsıma yönelik gerçek olmayan iddialar dile getirildi. Bazı basın yayın organları da bundan sonra şahsıma yönelik yıpratma kampanyasına başladı ve halen bu saldırılar devam etmektedir. Bu konuda gönderdiğim tekzipler de yayınlanmamaktadır.” 

Milliyet'in haberinde ise konu şu şekilde yayınlandı:

İki isim iddiası


Savcı Öz'ün görüştüğünü belirttiği yüksek yargı kökenli isimlerden birinin Kamu Başdenetçisi, yani Türkiye'nin ilk Ombudsmanı'ı olan Nihat Ömeroğlu olduğu iddia edildi. Diğer ismin ise Balyoz davası hakimlerinden Ali Efendi Peksat olduğu ileri sürüldü. Ancak bunlar iddia seviyesinde kaldı.

Meclis'e bağlı kamu tüzel kuruluşu

Bu iddia çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Ombudsman'ı olan Ömeroğlu'nun, bu farklı görevi öne çıktı. Ombudsmanlıkla ilgili Kamu Denetçiliği'nin internet sitesinde, "29/6/2012 tarihli ve 28338 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak üzere TBMM’ye bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz özel bütçeli Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmuş olup, 29/3/2013 tarihi itibariyle şikayet başvuruları alınmaya başlanmıştır" bilgisi yer alıyor.

Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Nihat Ömeroğlu'nun, Kamu Denetçiliği Kurumu'nun internet sitesinde yer alan özgeçimişi şöyle:

"27.04.1947 tarihinde Antakya’da doğmuştur. Antakya Lisesini bitirmiş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1971 yılında mezun olduktan sonra, askerliğini Bilecik’te yedek subay olarak yapmıştır. Antakya hakim adayı olarak mesleğe başlayan Ömeroğlu, sırasıyla; Lice, Azdavay, Ulukışla, Enez, Pınarhisar, Gaziantep Hakimliği, Bursa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı ile Adalet Bakanlığı Hukuk ve Ceza İşleri Genel Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. 25.07.2005 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen M. Nihat Ömeroğlu, 27.04.2012 tarihinde emekli olduktan sonra TBMM Genel Kurulunca Kamu Başdenetçisi olarak seçilmiştir. Halen bu görevi yürütmektedir. Yayımlanmış çok sayıda mesleki inceleme yazısı ve makaleleri olan Ömeroğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır."

Ömeroğlu, bu iddiayla ilgili ne dedi?

Ömeroğlu'nun, Ankara'da siyaset ve yargı kulislerini hareketlendiren bu iddianın ardından sessiz kalmayı tercih etmesi dikkat çekti. Bu durum da, "Ömeroğlu, Öz ile Bursa'da görüştü mü, görüşmedi mi?" sorularının muallakta kalmasına neden oldu.

(Milliyet) Odatv.com