"Savaşın Bedelini Biz Ödüyoruz!"

"Savaşın Bedelini Biz Ödüyoruz!"

W20 konferansında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, kadın ve gündemdeki göçmen sorununa değindi.

aşbakan Ahmet Davutoğlu W20 konferansında konuştu.

Davutoğlu W20 konferansında konuştu. Davutoğlu konuşmasında kadınların iş hayatına katılımı ve dünyanın gündemindeki göçmen sorununa değindi.

KONUŞMADA ÖNE ÇIKANLAR:

Kadınlar tarihe yön veren özneler olmalı. Dünyadaki savaşların bedelini kadınlar ödüyor. Suriye'deki savaşın bedelini biz ödüyoruz.

Benim haricimde hiçbir lider kadınların güçlenmesi konusunda konuşmayı gerekli görmedi. Tabi kadınlarla eşit erkekler olarak şunu kabul etmeliyiz ki tarih tüm insanlar tarafından şekillendirilecektir. Toplumun tüm kesimlerinde omuz omuza olmamız gerekir.

KADINA ŞİDDET KONUSU

Dışişleri Bakanlığı görevini yürütürken hatırladığım bir girişim şudur. AB Konseyi Başkanlığı'nı yürüttüğümüz sırada kadınlara yönelik şiddetin engellenmesi konusunda sözleşme hazırlandı bu da İstanbul Sözleşmesi olarak anılıyor Türkiye'de bunu imzalayan ilk ülkedir. İlk köyün kurulduğu Konya iline baktığınızda orada hayatı yönlendiren kadınlardı. Evlerimizde esas kararı veren kadınlardır neden dünyada da kararı veren kadınlar olmasın.

''AB KRİZ YAŞARKEN, TÜRKİYE'DE...''

Kadınların işgücüne katılımı yüzde 30.8'e yükseldi, kadın istihdam sayıları yüzde 21'e yükseldi. Bu önemli artış geleceğimizden ümitli olmamızı sağlıyor. Bu toplantının organizatörleri çok önemli çalışmalar yapıyorlar. Girişimcilik faaliyetlerinde bulunuyorlar. AB'de ekonomik kriz yaşanırken Türkiye'de kadın girişimciler yüzde 42 oranında artı bu nedenle belki de ekonomik krizin üstesinden geldik.

''BİZ BU NOKTAYA KOLAY GELMEDİK''

Bu ilerlemeler tesadüfi değil bunların altında iyi yapılandırılmış kamu politikaları var. Bu yıl içerisinde kadınların işgücüne katılımını artırıcı unsurlar üzerinde çalıştık doğumdan sonra destekler sunuluyor. Biz bu noktaya kolaylıkla gelmedik. Demokrasi ve ekonomik fırsatların nasıl ilişkili olduğunu da görüyoruz.

''DEMOKRASİ EKONOMİK KALKINMA İÇİN ÇAREDİR''

Kısa zaman öncesine kadar başörtülü kadınlar eğitim dahi alamıyordu. Üniversitelerde eğitim görmeleri ve kamu sektöründe çalışmalarına izin verilmedi. Bu durumda olumsuz bir ayrımcılık yapıldı. Şuan bir ayrım söz konusu değil herkes özgür ve istediği yaşam tarzını benimsemede serbest. Bugün kabinemizde başörtülü bir kadın bakan var. Demokrasi ekonomik kalkınma açısından çaredir. Demokrasi olmadığında gerçek anlamda bir özgürlük ve kadınların eşitliğinden bahsedilmeyecektir.

''KADINLAR DAHA FAZLA SİYASETE GİRMELİ''

Kadınların siyasete daha fazla katılmalarını istiyoruz. Eğitim açısından bakacak olduğumuzda bir kampanya vardı. Kız çocuklarının okula gitmeleri için yapılan bir çalışmaydı. Kısa sürede ilkokul düzeyinde yüzde 100'lük bir katılıma ulaşacağımızı düşünüyorum.

''BEN 4 YAŞINDA ANNEMİ KAYBETTİM''

Sağlık sisteminde çok önemli değişimler yaşandı. Türkiye anne ölüm oranlarını azaltan 10 ülkeden biri oldu. Ben 4 yaşındayken annemi kaybettim bunun sebebi annemin hastaneye yetiştirilememesi oldu. Düzenli olarak para yardımları yapılıyor. Hamile kadınlarımıza hastanede doğum yapmaları ve düzenli kontrolleri ile destekler sunuluyor.

''BÖLGESEL İŞBİRLİKLERİNİ DESTEKLİYORUZ''

Eşit eğitim ve mesleki imkânları sunaya çalışıyoruz küresel çapta bu çalışmanın içindeyiz. Türkiye bölgesel işbirliklerini desteklemektedir. Yine bugün Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının ön planda olmaları önemli.