Savaş başladı

Savaş başladı

Ukrayna'da sonunda beklenen oldu. Ülkenin doğusunda Rus yanlısı milislerin elindeki kentlerden Slayvyansk'ta çatışmalar başladı. Kiev'e bağlı özel birlikler milislerle savaş açtı. Rusya yanlıları ise güdümlü füze, roketatar ve ağır silahlarla üç helikopte

Rusya ile Batı'nın bilek güreşine sahne olan Ukrayna'da korkulan oldu. Her geçen gün tırmanan olaylar dün iç savaşa dönüştü. Sabah saatlerinde Ukrayna ordusuna bağlı özel birlikler, haftalardır Rusya yanlısı silahlı grupların kontrolünde olan doğudaki Slavyansk kentinde operasyon başlattı. Rusya yanlıları ise Ukrayna ordusuna ait Mi-24 tipi üç helikopteri düşürdü. Rusya İçişleri Bakanı Arsen Avakov da Rusya yanlılarının Slavyansk kentinde Ukrayna'ya ait 2 helikopteri düşürdüğünü doğruladı. Saldırıda 2 pilot ölürken, diğerleri de yaralandı.

Saldırının roketatar ve ağır silahlarla gerçekleştirildiği belirtildi. Üçüncü helikopterin de yerden atılan güdümlü füzeyle vurulduğu kaydediliyor.

HER YERDE BARİKAT

Slavyansk dışından silah ve patlama sesleri geldiği açıklanırken, Interfax haber ajansına konuşan Rusya yanlılarının lideri Viyaçeslav Ponomaryov, kentte heryere barikat kurduklarını ve iki helikopteri düşürdüklerini, bir pilotun öldüğünü, diğerini yakaladıklarını söyledi. Ukrayna ordusunun operasyonda en az 20 helikopter kullandığı, gece kent çevresine havadan indirme yaptığı öne sürüldü.

BALTIK'A ASKERİ SEVKİYAT

Kentteki silahlı gruplar, ordunun kent çevresindeki birçok kontrol noktasına saldırdığını söyledi. Kentin bazı yerlerinde siren sesleri duyuldu. Ukrayna sınırına savaş helikopterlerini sevkeden Moskova ise Kiev yönetimini 'askeri operasyonun yıkıcı sonuçları olacak' diye uyardı. AB ve ABD ise Baltık ülkelerine asker sevkiyatını sürdürüyor.

YAYILMA RİSKİ YÜKSEK

ABD'de bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama ile bütün Avrupa kıtasını sarma riski giderek yükselen Ukrayna'daki krizi görüştü. Slavyansk, Nisan ayı başından bu yana Rusya yanlısı silahlı grupların elinde bulunuyor. Bu grupların rehine olarak tuttuğu uluslararası gözlemcilerin de kentte tutulduğu biliniyor.

ODESSA ALEV ALEV

Ülkenin doğusundaki gerginlik akşam saatlerinde güneydeki Odessa'ya sıçradı. Öğle saatlerinde Kiev yanlıları ile Moskova yanlıları arasındaki sokak çatışmalarında en az 4 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Öğleden sonra ise iki grup arasında molotof kokteyli, ses bombası ve yer yer silahların kullanıldığı çatışmalar başladı. Milliyetçilerden kaçan 100'den fazla Rusya yanlısı sendika binasına sığındı. Kiev yanlısı kalabalık bir grup ise binaya girmeye çalıştı. İçeri giremeyen grup binayı ateşe verdi. Binada mahsur kalan Rusya yanlılarından 30'u dumandan zehirlenerek, 8'i ise yüksek katlardan atlarken yaşamını yitirdi.

Rusya'dan tepki gecikmedi

Ukrayna'nın geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov, ordunun eylemcilere karşı 'terör operasyonu'na yeniden başlamasını öngören kararnameyi onayladı. Olayların alevlenmesi üzerine Moskova'dan tepki gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna, Rusya, ABD ve AB temsilcilerinin Cenevre'de tansiyonun düşürülmesi amacıyla imzaladıkları anlaşmanın şartlarının Kiev yönetimi tarafından yerine getirilmediği belirtilerek, 'Kiev yönetiminin Ukrayna'nın güneydoğu bölgelerinde, aşırı milliyetçi Sağ Sektör örgütünün militanlarının da katılımıyla askeri operasyon yapacağı yönünde çıkan haberler ciddi endişe yaratıyor. Ukrayna hükümetinin' böyle sorumsuz ve saldırgan eylemleri hayata geçirmesi felaket niteliğinde sonuçlara yol açar' denildi.

Zorunlu askerlik kararı

Slavyansk'taki operasyon haberi, Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov'un 18-25 yaş arası gençlerin zorunlu olarak askerliğe alınmasına ilişkin kararnameyi imzalamasından hemen sonra geldi. Turçinov, Ekim 2013'te kaldırılan zorunlu askerliğin getirilmesinin amacının Ukrayna' ya yönelik olası tehditlere karşı dengeli tepki vermesine yönelik ordunun yeteneklerinin artırılması' olduğunu belirtti.