'Şartlar Sovyet döneminden beter'

'Şartlar Sovyet döneminden beter'

Kırım Tatar Milli Meclisi'nin eski başkanı Kırımoğlu, Rusya yönetimindeki Kırım’da şartların Sovyet döneminden daha kötü hale geldiğini söyledi.

ırım Tatarları’nın manevi lideri olarak kabul edilen Kırım Tatar Milli Meclisi'nin eski başkanı ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Kırım Tatarları’ndan sorumlu temsilcisi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya yönetimindeki Kırım’da şartların Sovyet döneminden daha kötü hale geldiğini söyledi. Kırım Tatarları'nın temsilcilerinin bir araya geldiği Tatar Kurultayı’nın İstanbul’da toplanmasının iyi bir seçenek olacağını söyleyen Kırımoğlu, bu konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmeye hazırlandığını belirtti.

"18 kişi kaçırılarak öldürüldü"

Kırımoğlu, Kiev’de düzenlediği basın toplantısında, Kırım’ın Rusya’nın yönetimine girdiği Mart ayından bu yana Kırım’da çok sayıda kişinin kaçırılarak öldürüldüğünü belirtti. Kendilerinin verilerine göre 18 kişinin kaçırılıp öldürüldüğünü ifade eden Kırımoğlu, bunların 8’inin Kırım Tatarı olduğunu kaydetti.

Kaçırılıp öldürülen Kırım Tatarları'nın başına bu olayların doğrudan doğruya siyasi nedenlerden ötürü geldiğini dile getiren Kırımoğlu, ilk kaçırılıp öldürülen Kırım Tatarı Reşad Ahmetov’un Kırım’da Rusya yanlısı silahlı ve maskeli grupların ilk ortaya çıktıkları sırada Simferopol’ün ana meydanında elinde Ukrayna bayrağıyla eylem yaparak “Rusya defolsun” diye bağırdığını ve bu olaydan kısa bir süre sonra bıçaklandığını ve bedeninin ancak 10 gün sonra bulunduğunu belirtti.

Öldürülen diğer Tatarların da çeşitli siyasi ve toplumsal etkinliklerde yer aldığını ifade eden Kırımoğlu, “Sovyetler Birliği döneminde, Stalin zamanını saymazsak, diğer dönemlerde çalışma kampları gibi sert cezalandırmalar olsa bile, bütün bunların belli bir prosedürü vardı. Adam kaçırıp öldürme gibi bir uygulama, o dönemlerde bile yoktu” diye konuştu.

'Erdoğan’la görüşeceğim'

Kırım Tatarları’nın bu şartlarda Kırım’da kurultay toplamalarının mümkün olmadığını söyleyen Kırımoğlu, en uygun seçeneklerden birisinin İstanbul olduğunu belirtti. Öte yandan Kırım Tatar Kurultayı’na katılacak delegelerin Kırım’a geri dönüşlerinin Rus makamları tarafından engellenebileceğini dile getiren Kırımoğlu, bu nedenle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le bu konuyu görüşerek Tatar delegelerin Kırım’a dönebilmesinin garanti edilmesini sağlamasını istediğini söyledi. En son Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesi nedeniyle düzenlenen törende kendisiyle kısa süreliğine bir araya geldiğini belirten Kırımoğlu, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye giderek Erdoğan’la görüşmeyi ve bu görüşmede bu konuyu ele almayı planladığını kaydetti.

"Oğlumu baskı aracı olarak kullanıyorlar"

Kırımoğlu ayrıca, cinayetten mahkûm olan oğlu Hayser’in Rusya yönetimi tarafından kendisine baskı aracı olarak kullanıldığını söyledi. Daha önceden psikolojik tedavi gören ve geçen yıl Kırım’daki evlerinde bir silahla başka bir Kırım Tatarı’nın ölümüne neden olan Hayser Cemiloğlu’nun Rusya’nın Krasnodar kentine götürüldüğünü belirten Kırımoğlu, daha önceden eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in, şimdiyse Rusya yönetiminin bu konuyu kendisine bir baskı ve cezalandırma aracı olarak kullanmaya çalıştığını söyledi. Kırımoğlu, “O dönemde Yanukoviç bana, onun kurma hazırlığında olduğu bir paravan partiye geçmem şartıyla oğlumun mahkemede beraat edebileceğini söylemişti. Ben kabul etmeyince, onu müebbet hapse mahkum ettiler. Rusya Kırım’ı ele geçirdiğinde, normalde bütün uluslararası anlaşmalara göre, oğlumun Ukrayna makamlarına teslimi gerekirdi. Çünkü hem o, hem de olayın mağduru olan kişi Ukrayna vatandaşıydı. Fakat böyle yapmadıkları gibi, onu  özellikle benim ulaşamayacağım bir yere götürdüler ve ona Rus makamlarının adamı olan birisini avukat olarak tayin ettiler. Biz şimdi uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunuyoruz” diye konuştu. 

Kaynak: Al Jazeera