Sanayi üretiminde Avrupa'yı Solladık

Sanayi üretiminde Avrupa'yı Solladık

Türkiye, ocakta sanayi üretiminde, AB üyesi 21 ülkeden 19'unu geride bıraktı.

Sanayi üretimi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 2,4, Avro Bölgesi'nde yüzde 2,1 artarken, Türkiye yüzde 7,3'lük artışla verileri açıklanan AB üyesi 21 ülkeden 19'unu geride bıraktı.

AB İstatistik Kurumu (Eurostat) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, AB ülkelerinde sanayi üretimi ocakta aylık bazda 0,1, yıllık bazda yüzde 2,4 arttı. Aynı dönemde Avro Bölgesi'nde de sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,2 azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2,1 artış gösterdi.

Türkiye'de sanayi üretimi, ocakta aylık bazda da yıllık bazda da Avrupa ortalamasının üzerinde arttı. Bu dönemde ülkenin sanayi üretimi, bir önceki aya göre yüzde 1,1, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7,3 artış kaydetti.

Avrupa'da sanayi üretimi ocakta, enerji üretimindeki gerilemeye bağlı olarak beklenmedik şekilde düşerken, üretimin aylık bazda en fazla düştüğü ülkeler yüzde 10,7 ile Letonya, yüzde 6.4 ile Hollanda, yüzde 3,5 ile Finlandiya ve yüzde 2,8 ile Litvanya oldu. Fransa'da da sanayi üretimi ocakta yüzde 0,3 geriledi.