Sana'da Darbeci Yönetim Binlerce Aileyi Evsiz Bıraktı

Sana'da Darbeci Yönetim Binlerce Aileyi Evsiz Bıraktı

Mısır'ın darbeci hükümetinin, Sina Yarımadası bölgesindeki 3 bin 200 aileyi evlerinden tahliye ettiği ve bölgedeki binaları da güvenlik gerekçesiyle yıktığı belirtildi.

İnsan hakları örgütü Human Rights Watch'ın raporunda 2013'ten bu yana devam eden operasyonun, Gazze Şeridi sınırındaki evleri yıkarak 'tampon bölge' oluşturmayı amaçladığı ifade ediliyor.

Human Rights Watch, Mısır'ın bu uygulamasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguluyor ve evleri yıkılan ailelere ya hiç haber verilmediğini ya da yıkımdan sadece birkaç gün önce bilgi verildiğini, maddi olarak da ailelerin zararlarının telafi edilmediğini iddia ediyor.

150922080625_sinai_buildings_before_after_tr_624x351_hrw_nocredit.jpg

ABD merkezli Human Rights Watch'ın raporundaki iddialara şu ana kadar darbeci Mısır hükümetinden herhangi bir yanıt gelmedi.

Zorla tahliye

Raporda Mısır ile Gazze Şeridi sınırındaki 1 kilometrelik alanda bulunan tüm evlerin ve ekim alanlarının yok edildiği aktarılıyor ve Mısır ordusunun kontrolsüzce patlayıcı kullandığı savunuluyor.

Sina Yarımadası'nı görüntüleyen uydu fotoğraflarını inceleyen ve evlerinden tahliye edilenlerle konuşan Human Rights Watch, hükümetin nihai amacının 79 kilometrelik Gazze Şeridi'nin tümünü 'tampon bölge' haline getirmek olduğunu da iddia etti.

Raporda Sina Yarımadası'ndaki bu toplu ev yıkımlarını haklı kılabilecek kanıtlara da ulaşılamadığını belirtiyor.

'Silahlar Libya'dan geliyor'

150922080905_razed_building_egypt_624x351_afp_nocredit-001.jpg

Raporda tünellerin tespit edilmesi için Mısır ordusu envanterindeki teçhizatın neden kullanılmadığı ve bunun yerine toplu bina yıkımlarının tercih edildiği de sorgulanıyor.

Sina Yarımadası'nda 2013'teki askeri darbenin ardından saldırılar artırmıştı.

O tarihten bu yana aralarında sivillerin de bulunduğu 3 bin 600'den fazla kişi saldırılarda hayatını kaybetti.

BBC