Saldırı Göz Göre Göre Gelmiş!

Saldırı Göz Göre Göre Gelmiş!

Fransa 2015’e terör saldırılarıyla girdi. 13 Kasım’a kadar da tehditler devam etti.

Hem Çarli Hebdo hem de bu son saldırılar Fransız istihbaratının zafiyetlerini bir kez daha gündeme getirdi.
7 OCAK ÇARLİ HEBDO SALDIRISI
Hazreti Peygambere hakaret içeren yayınlar yapan Çarli Hebdo dergisine ait bina gündüz vakti basıldı. Teröristler uzun namlulu silahlarla, polis korumasındaki, Paris’in en işlek caddesinde bulunan binayı taradı. Sonrasında kaçarken polislere ateş açıldı, 2 gün sonra aynı saldırganlar bir Yahudi marketine saldırdı toplam 16 kişi hayatını kaybetti.
İSTİHBARAT ZAAFİYETİ ÖN PLANDAYDI
Çarli Hebdo’dan akıllarda kalan en önemli unsur Fransız istihbaratının zafiyetleriydi. Takipteki saldırganların, polis korumasındaki binayı tarayıp, kaçarken de polislere ateş açması, günlerce tartışıldı. Yahudi marketine yönelik saldırıda da güvenlik açığı vardı.
HAYAT BOUMEDDİENE ADLI KADIN
Çarli Hebdo katliamı şüphelisi Hayat Boumeddiene adlı kadın, saldırılardan sonra elini kolunu sallayarak Fransa’dan çıkıp, İspanya’ya geçti. Oradan da Suriye’ye kaçtı. Fransız istihbaratı bunu da görmezden geldi.
FRANSIZ İSTİHBARATI TÜRKİYE’NİN UYARDIĞI ZANLILARI ÜLKEYE SOKTU
Çarli Hebdo öncesi 2012’deki Touluse kentindeki saldırıyı gerçekleştiren teröristin yakınları bundan tam bir yıl önce Suriye’den Fransa’ya giriş yaptı. Türkiye o süreçte Paris’i uyardı. Terör zanlıları sınır dışı edildi, Fransa’ya gönderildi. Ancak Fransız istihbaratı Türkiye’nin uyarısına rağmen terör şüphelilerinin ülkeye girişine göz yumdu. Bu skandal Fransa kamuoyunda günlerce tartışıldı.
FRANSA EKİM AYINDA SURİYE’YE OPERASYON BAŞLATTI
Fransa Eylül sonuna kadar Suriye’deki DAEŞ’e yönelik operasyonlara katılmamıştı. İlk kez Eylül sonu ve Ekim başında Fransız jetleri, Suriye’de DAEŞ mevzilerini vurmaya başladı. Amerikan medyası, Fransa’nın U dönüşünün sebebinin Suriye’deki Rus varlığına bir karşılık vermek olduğunu iddia etti.
DAEŞ EKİM’DE TEHDİDE BAŞLADI, EŞ ZAMANLI SALDIRI VURGUSU YAPILDI
Fransa’nın Suriye’yi bombalamasının ardından DAEŞ, Fransa’ya yönelik tehdit içeren video yayınladı. Ekim ayındaki videoda Paris’te eş zamanlı saldırı uyarısı dikkat çekiyordu.
Kaynak : Taha Dağlı - Haber7