"Sakık'ı öldüreyim" dedi, MİT reddetti

"Sakık'ı öldüreyim" dedi, MİT reddetti

Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'ın 1993'te o dönem PKK 'nın 2 numarası olan Şemdin Sakık'ı öldürmeyi teklif ettiği ortaya çıktı. Anter davasına gönderilen belgeye göre MİT teklifi reddetti

Diyarbakır'da 22 yıl önce işlenen yazar Musa Anter cinayetinin dava dosyasına gönderilen MİT belgesinde, JİTEM'in Diyarbakır somlusu "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın, o dönemde PKK'nın ikinci adamı olan Şemdin Sakık'ı öldürmek için MİT'e teklif götürdüğü ancak MİTin bunu kabul etmediği ortaya çıktı. Diyarbakır'da 1992 yılında öldürülen yazar Musa Anter cinayetiyle ilgili Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın dünkü duruşmasında ilginç bir gelişme yaşandı. Müşteki avukatlarının geçen duruşmada "Kutlu Savaş'ın Susurluk Raporunda, JİTEM'in Diyarbakır sorumlusunun 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ı İsviçre'ye göndermek için MİT'le görüştüğünün yer aldığını belirterek, bu görüşmenin içeriğinin kurumdan istenmesini" talebi üzerine mahkeme tarafından MİT'e yazılan yazıya cevap geldi. Başbakanlık tarafından gönderilen "Çok gizli" belgede, 16 Şubat 1993 tarihinde Diyarbakır'da bir jandarma yetkilisinin, MİT'in ilgili birimiyle görüştüğü belirtiliyor. Bu görüşmede jandarma yetkilisinin, Mahmut Yıldırım'ın MİT'le ilişki kurmak istediğini söylediği, yanında Muş Alan Sorumlusunun da bulunduğu, Şemdin Sakık'ı öldürmeyi planladığı ve eylemden sonra İsviçre'ye gitme garantisi istediği anlatılan yazıda, teklifin kabul edilmediği vurgulanıyor. Yazıda, Diyarbakır'da Yeşil'i yurtdışına göndermek için MİT'le görüşme yapan dönemin jandarma ya da JITEM komutanının ismi ise açıklanmadı.

O GÖREVLİ BULUNSUN
Belgenin açıklanmasının ardından söz alan Anter Ailesi'nin avukatı Barış Yavuz, gönderilen belgede MİT'in bu görüşmeyi doğruladığını, ancak sadece "Bir jandarma yetkilisi" ifadesini kullandığını belirterek, "JİTEM ismini kullanmıyor" dedi. MİT'in görüşmenin içeriğinden haberdar olduğunu belirten Yavuz, "MİT o zaman bu görüşmeyi yapan JİTEM Grup Komutanı Vekilinin de kim olduğunu biliyor. Bizim yeni talebimiz bunun ilgili kurumdan istenmesi. Jandarma yetkilisi kim belirlensin. Belgeye göre ikisi de devletin kurumu olan MİT ve jandarma 'infaz emrini' kabul ediyor. Bu Şemdin Sakık için geçiyor ama buradan şunu anlamak gerekiyor. Demek ki infaz emirleri veriliyormuş" dedi. Davanın tutuklu sanığı Hamit Yıldırım ise Musa Anter olayıyla ilgisinin olmadığını ileri sürerek, tahliye talebinde bulundu.

SABAH