Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Saint Nicola ya da nâmı diğer Noel Baba

Noel Baba ya da nâmı diğer Santa Claus, ona Saint Nicolaus da diyebilirsiniz.. Ya da kısaca "Niko" demeniz de mümkün.. Bakmayıın onun bugün Kilise Maskotu ya da Tüketim Tanrısının Halkla İlişkiler Danışmanı yapılmasına, o "bizden biri". Kerameti zahir olmuş bir derviş. İncil hafızı bir alim, ermiş bir kişi..
 
İznik konsülü 325"de toplandığına göre ve herhalde Aziz Nikolas"ın en az 300"lü yılların başında doğmuş olması gerekir.. Çünki o da İznik konsülüne katılmış. Ortalama Hz. İsa"dan 300 yıl sonra ve Hz. Muhammed"den 300 yıl önce.. 13. yüzyılda Jackomor of Veretza tarafından yazılan "Legend of Saint of Myra" adlı kitapta, Aziz Nikolaus"un M.S 270 yılında Patara da doğduğu ileri sürülür ve o zaman Santa Claus"tan "Mira"nın Aziz"i diye söz edilir..
 
28 Şubat"ta onun fikrini savunan biri gerici damgası yer ve tutuklanırdı herhalde..
 
Kendileri Kudüs İsa şeriatına inananlar medresesinden mezun.. Antalya, Kayseri, Kıbrıs ve Mısır bölgesinden Kudüs"e gittiğini söyleyenler de var.. Roma imparatoru tarafından putlara tapmaya karşı çıktığı için hapse attırıldığını söyleyenler de var, İznik"te Bizans imparatorunun fikirlerine itiraz ettiği için tutuklanıp Yedikule zindanlarına atıldığını söyleyen de var..
 
3 tane ayrı kişilikten söz ediyoruz aslında.. Birisi, Hz. İsa şeriatına bağlı bir ruhani, ermiş bir zat. İkincisi Hıristiyanlar tarafından üretilen kimlik, 3"üncüsü de, seküler kimlikli Noel Baba..
 
Gerçek "Aziz" MS 270 yılında doğduğu kabul edilen bir İncil hafızı. İyilik sever bir ruhani kişilik.. Bazı iddialara göre Airusçulara karşı teslis inancını savunan kişi. O zaman tevhid inancı açısından sorunlu bir kişilik ortaya çıkıyor demektir.. 6 Aralık"ta MS 345 veya 351"de bir cuma günü Demre"de 75 yaşlarında öldüğü kabul edilir.
 
5. yüzyıldan sonra "Aziz" olarak anılmaya başladığı kabul ediliyor ve bu durum 9. YY"a kadar devam etti. 9 Mayıs 1081"de İtalyan korsanların Aziz"in kemiklerini Bari"ye kaçırması ile birlikte Katolik dünyasında daha fazla tanınır oldu..
 
İtalya üzerinden efsanevi bir kişiliğe dönüştürülen Santa Claus, Hollanda"da kiliselerde çocuklara anlatılan efsanevi bir kişiliğe dönüşür... Türkiye"de "Noel Baba", Amerika"da "Santa Claus", Almanya"da "Hl. Nikolaus", Fransa"da "Pere Noel", Hollanda"da "Sinter Klaas", Rusya"da "Saint Andrew", İtalya"da "Nicholas", İspanya"da "Papa Noel" adlarıyla anılır. Kuzey Almanyalı Protestanlar, ona "Weinachtsmann" adını verirken, İngilizler "Father Christmas" dediler. Efsanenin ABD"ye Hollandalı göçmenler tarafından taşındığı ve adının "Santa Claus"a dönüştüğü biliniyor. Noel Baba efsanesinin İngiltere"ye gelmesi için 17. YY"ı beklemek gerekti.
 
1900"ların ilk çeyreğinde Coca Cola bu işe el attı, Noel Baba hikayesi, elbisesi, yüzü ile Cola"nın reklam kampanyası için yeniden üretildi. Daha sonra kontrolden çıkarak tüketim mabedlerinin Lucifer"i oldu. Artık, tüketim tanrısı hesabına çalışıyor, çocuklara armağan vermek yerine onların avucundaki paraları almak için binbir kılığa giriyordu..
 
Oysa kilisenin maksadı farklı idi.. 16. Yüzyıl"a kadar, Avrupa"da "Nikola" adını taşıyan 60 kilise varken, 20. Yüzyıl"da bu sayı 2000"e yaklaşmıştı ama bu süreçte olan oldu ve kilise, Noel Baba"yı bir illüzyon şovunda şapkasının içinde kaybetti. Rusya onun adına büyük bir kilise inşa etti. Roma Katolik Kilisesi, Aziz Nikola"yı çocukların ve denizcilerin azizi ilan ederek, 6 Aralık gününü ona adadı ama artık kimse Noel Baba"yı bu kimliği ile hatırlamıyor. Kimsenin gözünde o çam ağaçları, Tuba ağacı değil. Ya da "EY İSA BİZİM EVE GEL" diyen bir davet mesajı taşımıyor..
 
Santa Claus"un Kuzey Kutbu"nda yaşadığı ve oradaki atölyesinde yardımcıları olan cinlere oyuncaklarını yaptırdığı inancı doğdu daha sonra. 1925"de basın yeni bir efsane uydurdu. Santa Claus Kuzey Kutbu"nda değil, Finlandiya"da Lapland"da "Markus Amca" adıyla yaşıyordu. 1927 yılında bir Fin radyosunda "Çocukların Saati" programında Santa"nın Lapland"daki Korvatunturi"de bulunan "Kulak Dağı"nda yaşadığı anlatıldı. Santa buradan tüm dünya çocuklarının sesini duyabiliyordu. Yanında bir grup elf yani elemental doğa cini çalışıyordu. Noel Baba böylece cinlere de karışmış oldu.. Bu işi fazla ciddiye alan Yeni Çağcılar"a göre Santa Claus enerjisi diye bir enerji vardı ve bu konu kuantum kuramıyla yakından ilgiliydi..

Kilise Noel Baba"yı, Hz. İsa"nın doğum gününü sembolize eden yeni kimliği ile yeniden üretmeye çalışırken "piyasa cin"i Noel Baba"yı çalıp, kendi plasiyeri yaptı. Artık Noel Baba kiliseye değil, piyasaya çalışıyor.. Santa Claus ise kilise ve piyasa tarafından öldürüldü.. O artık bir faili meçhul.

Selâm ve dua ile..
 

akit

Bu yazı toplam 1222 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar