Said'in Torunundan Demirtaş'a Sitem

Said'in Torunundan Demirtaş'a Sitem

Şeyh Said'in torunları içinde Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) en yakın isim olan eski BDP PM Üyesi Diyadin Fırat, HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'a "sitem" geldi.

Fırat, Demirtaş’ın HDP Grup toplantısında Şeyh Said’in geçen hafta vefat eden oğlu Ahmet Fırat için başsağlığı bile dilemediğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Diyadin Fırat, Şeyh Said’in Kürtler için önemini anlattı. Şeyh Said’in medrese okumuş çok iyi bir seyda, önemli bir entelektüel ve iyi bir ticaret adamı olduğunu belirten Fırat, bunların Kürtler tarafından yeteri kadar anlaşılmadığını vurguladı.

Şeyh Said’in hayatta kalan tek çocuğu olan Ahmet Fırat’ın 14 Ocak’ta hayatını kaybetmesini anımsatan Fırat, “Demirtaş, bu hafta HDP’nin grup toplantısında konuştu. Toplumun benimseyip benimsemediği bile belli olmayan bir takım şahsiyetleri anıp, onları gündemleştiriyor.Kürt halkının özgürlük mücadelesini yürüttüğünü iddia ediyor ama bir başsağlığı bile dileyemedi”dedi.

“Geçmişimize, aidiyetlerimize sahip çıkalım” çağrısı yapan Fırat, “HDP bu anlayışla dindar Kürtler’i temsil edemez. Bu dar, statükocu, dayatmacı, pragmatik anlayışlarla Kürdistan bir yere varamaz” şeklinde konuştu.

Şeyh Said’in hem devlet, hem de Kürt siyaseti tarafından fazla gündemleştirilmek istenmediğini savunan Fırat, “Şeyh Said kutsal bir insandır, şehittir, muteberdir, saygı duyuyoruz. Ama sadece bu kadar, daha da gelmeyin diyorlar. Evhamları, tereddütleri, korkuları nedir bilmiyorum. Şeyh Said korkulacak biri değil” ifadelerini kullandı.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 2013’te Newroz meydanında okunan mektubunu “manifesto” olarak değerlendiren Fırat, mektupta yer alan “Türkler’i ve Kürtler’i bir arada tutan İslam” tespitini anımsattı.

Fırat, Kürt siyasi hareketinin bu mektubun ortaya koyduğu çizgiden çok farklı bir yerde olduğunu belirtti.

Öcalan’ın bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Fırat, konuşmasına şöyle devam etti:

“Devlet hem kendine, hem Kürtler’e zulmediyor. Kürtler’in adına konuşan Apo’yu dinliyor ama onun şartlarını kendi şartlarıyla aynı yapmıyor. Öcalan’ın cezaevinde konuşması farklı olur, Diyarbakır’da konuşması farklı olur. Dışarı çıkarsa daha güzel konuşur. Hemen dışarı çıkması lazım. Devlet hem kendine hem de Başkan’a zulmetmemesi için hemen yarın iki satır bir kanun çıkarmalı ve serbest bırakmalı. O zaman görülecek ki Kobani’de de, Hewler’de de, Cizre’de de, Ankara’da da İstanbul’da da hayat farklı olacak.”

Fırat, Fransız ekonomist Thomas Piketty'nin “21’inci Yüzyılda Kapital” isimli kitabı Öcalan’a posta yoluyla gönderdiğini söyledi.

(Rûdaw)