Sağlıkçılar 14 Mart'da Çalışmayacaklar

Sağlıkçılar 14 Mart'da Çalışmayacaklar

TTB ve Sağlık Meslek Örgütleri, 14 Mart Tıp Bayramı'nda nitelikli sağlık hizmetinin koşullarının tartışılacağını belirtti.

Sağlık çalışanlarının 14 Mart'ta aciller dışında hizmet vermeyeceğini bildirdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık Meslek Örgütleri tarafından yapılan açıklamada, 30 yılı aşkın süredir "Kamu Hizmetleri"nin tasfiye edilmesi sürecini yaşadıkları belirtilerek, "2003 yılından itibaren AKP Hükümetleriyle birlikte hızlanan;

Hizmetlerin piyasalaştırılması, ticarileştirilmesi, alınıp-satılan ve üzerinden "kar' edilmesi sürecinden en çok Sağlık, Sosyal Hizmet, Sosyal Güvenlik ve Eğitim hizmetleri etkilenmiştir" denildi.

"GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİMİ ÖDEME ZORUNLULUĞU GETİRİLMİŞTİR"

Sağlık alanında hizmeti alanların hizmete erişiminin önüne birçok parasal engelin çıkartıldığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ticari kaygılar ve işletme anlayışı üzerinden yürütülen sağlık politikaları nedeniyle, yalnızca vergiler üzerinden finansman sona ermiş, sağlık hizmeti alabilmek için ayrıca Genel Sağlık Sigortası Primi ödeme zorunluluğu getirilmiş, bu yetmezmiş gibi, hizmete ulaşmak isteyenler, neredeyse her kademede katkı-katılım payı ve ilave ücret ödeme zorunluluğu ile karşı karşıya bırakılmıştır.

Bu "dönüşüm' sağlık emekçilerine de iş ve işyeri güvencesinin yitirilmesi, performansa göre çalışma sistemi nedeniyle güvencesiz, gelecek güvencesi sağlamayan ücretlendirme, ağır bir iş yükü ve güvensiz ortamda hizmet vermek şeklinde yansımıştır."

"10-14 MART ARASINDA HASTALARIMIZA YETERLİ SÜRE, EN AZ 15 DAKİKA AYIRACAĞIZ"

Bugün Sağlık Emek ve Meslek Örgütü Temsilcileri olarak "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın yarattığı sorunlara yönelik seslerini duyurabilmek için 14 Mart Tıp "Bayramı"na kadar yapacakları eylemleri basın aracılığıyla halka ve ilgililere duyurmak için bir arada olduklarının altı çizilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"-İlk hafta;

bugünden itibaren; sağlık alanında hizmet veren her meslek grubunun eğitiminde yaşanan sorunların öne çıkarılmasını hedefleyerek "Nitelikli sağlık ortamı için nitelikli sağlık eğitimi gerekir' sloganıyla ilgili tüm mercilere bu sorunu tüm ülke çapındaki eylemlerimizle duyuracağız.

-İkinci hafta;

birinci basamak sağlık hizmetleri olarak halka sunulan ASM ve TSM'lerinde çalışan sağlık çalışanının yaşadığı sorunları, koruyucu hekimlik alanında yaşananları konuşacağız.

-Üçüncü hafta;

nitelikli sağlık hizmeti için uygun çalışma ortamı ve koşullar talep edeceğiz. Sağlıkta yaşanan şiddete dikkat çekecek, insanca çalışma ortamları, angarya yerine tanımlı çalışma saatleri, iş güvencesi, çalışırken ve emekli olurken gelir güvencesi talep edeceğiz.

-Dördüncü hafta;

hekiminden diş hekimine, hemşiresinden ebesine, sağlık teknikerinden teknisyenine, laborantına, biyoloğuna, diyetisyenine, sosyal hizmet uzmanına, taşeron sağlık emekçisine kadar tüm Sağlık Çalışanları olarak üzerimize yıkılan iş yükü nedeniyle nitelikli bir hizmet verememekteyiz. 10-14 Mart arasında hastalarımıza yeterli süre, en az 15 dakika ayıracağız.

14 Mart günü de, Tıp Bayramında sorunlarımızı ve nitelikli sağlık hizmetinin koşullarını tartışacak, aciller dışında hizmet veremeyeceğiz."

ANKA