Sadr'dan IŞİD'e karşı büyük yürüyüş çağrısı

Sadr'dan IŞİD'e karşı büyük yürüyüş çağrısı

Iraklı Şii lider ve din adamı Mukteda Sadr, IŞİD'in ilerleyişine karşı destekçilerine 21 Haziran'da ülkenin tüm eyaletlerinde askeri yürüyüş düzenlemeleri çağrısında bulundu.

Sadr’ın resmi internet sitesinde yayımlanan mesajda yürüyüşün, “teröre başvurarak Irak’ı harabeye çevirmeye çalışan düşmanlara ve tehlikeye karşı düzenleneceği” kaydedildi.

Mesajda ayrıca, “Tüm dünyaya kimsenin bizi terörize edemeyeceğini, aksine bizim insan gücümüz ve silahlarımızın düşmanları terörize edeceğini göstereceğiz” ifadeleri yer aldı.

Mukteda Sadr, Irak Başbakanı Nuri Maliki’ye yönelik sert muhalif tutumuyla bilinen, ülkenin en güçlü Şii liderlerinden biri.
Sadr, 30 Nisan’da yapılan genel seçimler öncesinde Maliki’nin otoriter tavrına tepki amacıyla siyasetten çekildiğini açıklamıştı.
Bu karara rağmen Sadr’ın liderliğini yaptığı Ahrar (Özgürler) hareketi Irak’ın en önemli siyasi oluşumları arasında yer almayı sürdürüyor.

Sistani'nin çağrısı
Irak’ın en önemli Şii din adamı Ayetullah Ali Sistani, Cuma günü Irak halkını Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı silahlanmaya ve mücadele etmeye çağırmıştı.

Sistani’nin bu çağrısının ardından çok sayıda kişi Irak ordusuna gönüllü olarak yazıldı.

Başbakan Maliki ise Sistani’nin bu çağrısının Sünnilere karşı olmadığını ve tüm Irak halkını korumak amacıyla yapıldığını açıkladı.

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos ortamı, IŞİD’in Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve daha sonraki günlerde diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD Suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

Kaynak: Al Jazeera