Sadr'dan Eylemcilere Uyarı

Sadr'dan Eylemcilere Uyarı

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr, yandaşlarına seslenerek, siyasi partilere baskıları barışçıl şekilde devam ettirmelerini istedi.

Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr, yandaşlarına seslenerek, siyasi partilere baskıları barışçıl şekilde devam ettirmelerini istedi.
Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, "Gösterileri kutsal Necef şehrinden uzak tutunuz ve yolsuzluğa bulaşan siyasi partilere baskıları barışçıl şekilde devam ettirin." ifadesini kullandı.
Sadr yanlısı göstericiler, Necef'te eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu (Şii) Dava Partisi, Şii lider Ammar el-Hekim'in lideri olduğu Yüksek İslami Konseyi, Şii Fazilet Partisi ve Hadi el-Amiri'nin lideri olduğu Bedir Hareketi ve Dışişleri Bakanı İbrahim el-Caferi'ye bağlı Reform Hareketi Partisi binalarını basmıştı. Necef'teki güvenlik güçleri de göstericileri olay yerinden dağıtmak için havaya ateş açmış ve bir süre gerginlik yaşanmıştı. Sadr yanlısı göstericiler, Dava Partisi binasındaki Nuri el-Maliki posterlerini indirip yakmıştı. Göstericiler, Necef'in yanı sıra Bağdat ve güney illerinde de söz konusu partilerin binalarına saldırmıştı.
Olayların ardından açıklama yapan Maliki, Bağdat ve diğer kentlerde siyasi parti binalarının basılmasını eleştirerek, bunu yapanları "kaosçu gruplar" diye nitelendirmişti. Maliki, "Partilere saldırılar zihinlere Cumhuriyet Muhafızları (Saddam dönemi) çeteleri ve Saddam'ın Fedaileri'ni getiriyor." ifadesini kullanmıştı. Maliki, başbakan ve içişleri bakanını ülkedeki siyasi partilerin güvenliğini sağlamaya çağırmıştı.
Başbakan Haydar el-İbadi de bugün yaptığı açıklamada, parti binalarına saldıran ve kamu düzenini bozanların karşısında güç ve kararlılıkla duracaklarını ifade etmişti.
Sadr yanlıları, Bağdat ve güney illerinde her gün iftar sonrası hükümet karşıtı gösteri düzenliyo