Sadr :Hiçbir Konuda Onlarla Ortaklık Etmeyeceğiz

Sadr :Hiçbir Konuda Onlarla Ortaklık Etmeyeceğiz

Iraklı Şii lider Mukteda Sadr, Irak'ta ve Yemen'deki gelişmelerle ilgili konuştu.

Irak'ta IŞİD'e yönelik ABD öncülüğündeki operasyonları reddettiklerini ifade eden Şii lider Mukteda Sadr, "Koalisyon güçlerinin katıldığı herhangi bir askeri operasyonda asla yer almayacağız. Askeri ve hiçbir konuda kendileriyle ortaklık etmeyeceğiz" dedi.

Sadr, Irak Meclis Başkanı Selim Cuburi'yle görüşmeden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmede Irak ve Ortadoğu'daki gelişmeleri ele aldıklarını belirtti. Tikrit'in kurtarılmasında öncülük eden ordu ve Şii milislere teşekkür eden Sadr, Tikrit halkının evlerine dönmesi ve kentin yeniden imarı için çalışacaklarını dile getirdi.

Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki 'Kararlılık Fırtınası' saldırısına da değinen Sadr, 'Çatışmaların tüm bölgeye sıçramasından korkuyoruz. Mezhepçiliğin tırmandırılmasına vesile olacak her gelişmeyi reddederiz' diye konuştu. Irak'ın geleceğini tayininde tek söz sahibinin halk olduğuna işaret eden Sadr, ülkedeki operasyonların durdurulmasını istedi.

CUBURİ: ZAFERE GÖLGE DÜŞÜRMEK İSTİYORLAR

Irak Meclis Başkanı Cuburi de ülkenin geri kalan topraklarının da IŞİD'den kurtarılması çabasının devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Halkımız arasında ulusal birliktelik ve ayrım politikalarına karşı duruş politikasından ötürü Sadr'a teşekkür ediyoruz' diye konuştu.

Ülkenin zor dönemden geçtiğini, birlik ve beraberliği destekleyen görüş ve adımlara ihtiyaç duyduklarını dile getiren Cuburi, Tikrit'teki yağma ve hırsızlık iddialarıyla ilgili soru üzerine 'Böyle bir girişimde maalesef bulunuldu. Bunu yapanlar gerçekleşen zafere gölge düşürmek istiyorlar. Söz konusu olaylar hukuk çerçevesinde ele alınacak' şeklinde konuştu.

Mukteda Sadr, 18 Şubat'ta "Irak, sadece yoldan sapanlardan değil, yüzsüz milislerden de çekiyor" diyerek kendisine bağlı Barış Tugayları ile Yevm Mevud Tugayları'nın faaliyetlerini süresiz dondurduğunu açıklamıştı.

SAVUNMA BAKANI'YLA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Iraklı Şii lider, 20 Ocak'ta mezhepçilikten uzak bir askeri kurum oluşturulması ve ülkedeki milislerin kontrol altına alınması için Savunma Bakanlığı ile birlikte çalışacaklarını söylemişti.

Necef'te Irak Savunma Bakanı Halid Ubeydi ile basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Sadr, ülkede güvenliğin sağlanması ve teröre karşı savaşma rolünü yalnızca askerin üstlenmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Sadr, 'Milislerin mezhepçilikten uzak bir askeri kurum oluşturulması kapsamında kontrol altına alınması için Savunma Bakanlığı ile çalışacağız' ifadelerini kullanmıştı.

ON4 HABER