Sadece 75 Milyon Dolar Yardım

Sadece 75 Milyon Dolar Yardım

Nepal'de yaklaşık 10 milyar dolarlık zarara neden olan depremin ardından sadece 75 milyon dolar uluslararası yardım sözü verildi.

Uluslararası donörler tarafından, depremfonlarının yolsuzluk ve kötü yönetimle israf edileceği suçlamasıyla karşı karşıya kalanNepal hükümeti, bu ay başkent Katmandu'da donörlere deprem yardımlarının israf edilmeyeceği garantisi vermek üzere uluslararası bir konferans düzenleyeceğini açıkladı.

Konferansa katılacak delegelerin depremin yerle bir ettiği köylere de götürüleceği bildirildi.

İsmini vermek istemeyen bir Ulusal Planlama Komisyonu üyesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, donörlerin ülkedeki şeffaflık eksikliği ve yolsuzluk hakkında haklı olarak endişeli olduğunu söyledi. Komisyon üyesi, "Bazı sorunlarımız var bu doğru, ancak donörler de mükemmel değiller. Gereksiz masraflara ve yüksek ücret isteyen yabancı uzmanları çok fazla para harcıyorlar" dedi.

Depremin evsiz bıraktığı yarım milyondan fazla insana barınma sağlamak için kaynak bulmaya çalışan Nepal hükümeti, Ulusal Yeniden Yapılandırma Fonu'nda kendi kaynaklarından sadece 200 milyon dolar toplayabildi. Hükümet, bu fonda 2 milyar dolar toplamayı hedeflemişti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ise, ülkeye 422 milyon dolar yardım hedefinin sadece 124 milyon dolarını gerçekleştirebildi.

Donörlerle fonların nasıl kullanılacağı konusunda anlaşamayan Nepal hükümeti, tüm bağışların Başbakanlık Afet Yardım Fonu'na yapılması gerektiğini belirtirken, donörler ülkedeki yolsuzluğun yüksek olduğuna işaret ederek fonların nasıl kullanılacağı konusunda serbestlik istiyor. Transparency International'ın 2014 Yolsuzluk Algı Endeksi'nde Nepal 175 ülke arasında 126. sırada bulunuyor