Saddam Dönemine Ait Belgeler Ortaya Çıktı

Saddam Dönemine Ait Belgeler Ortaya Çıktı

İşgalci İsrail, “Opera Operasyonu” olarak bilinen operasyonun 40. yıldönümü vesilesiyle, 7 Haziran 1981'de Irak'ın “Osirak” nükleer reaktörüne yaptığı hava saldırısıyla ilgili...

 

Tercüme Haber- Tevhidhaber

Kudüs - Ajanslar - İsrail, “Opera Operasyonu” olarak bilinen operasyonun 40. yıldönümü vesilesiyle, 7 Haziran 1981'de Irak'ın “Osirak” nükleer reaktörüne yaptığı hava saldırısıyla ilgili bir belge yayınladı.

Savunma Bakanlığı tarafından Salı günü yayımlanan İsrail ordusu arşivindeki bu belgeler, Tel Aviv'in Irak Saddam Hüseyin'in nükleer silah geliştirmek için kullanabileceğinden korktuğu reaktörün el çizimlerini içeriyor.

Bakanlık, bu çizimlerin "Opera Operasyonu"nun planlanması sırasında istihbarat verilerinin bir parçası olduğunu açıkladı.

Bakanlık, bu belgede , ordu komutanından harekatın yapılması için yazılı bir talimat ve hükümetin saldırıyı 1980 yılında planlamaya başlama kararı ve tarihi konusunda istişareleri içeren saldırının ardından hazırlanan bir raporu da yayımladı.

 

 

 

Bu belgeler aynı zamanda askeri pilotun ve “Operasyon Operası”na katılan ve 2003 yılında Amerikan uzay mekiği “Columbia”nın düşmesi sonucu hayatını kaybeden ilk İsrailli astronot Ilan Ramon'un kaydedilmiş itiraflarını da içeriyor.