Sabah: "Kobani Sınırı Açıldı Ama Giden Yok"

Sabah: "Kobani Sınırı Açıldı Ama Giden Yok"

HDP'nin "Ankara, Kobani'ye gidişlere izin vermiyor" eleştirileri asılsız çıktı. Türkiye'ye sığınan 290 YPG'li geri dönmek istedi. İzin verildikten sonra sadece 60 YPG'li Kobani'ye gitti...

Suriye'nin Kobani kentinde YPG güçleriyle Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının çatışmaları sürerken, Türkiye sınırında ilginç bir durum ortaya çıktı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) her fırsatta Türkiye'nin Kobani'ye destek vermediği ve bölgeye geçmek isteyenleri engellediği yönünde hükümeti eleştirirken, önceki gün sınırda bu iddianın tam tersi bir gelişme yaşandı. Kobani'de IŞİD ile savaşan 290 YPG'li, çatışma alanında sıkışında çareyi sınırı geçerek Türkiye'ye sığınmakta buldu. 

"İsteyen dönebilir" 

Türkiye'ye sığınan YPG'liler, daha sonra IŞİD'e karşı savaşmak istediklerini beyan ederek Kobani'ye geri dönmek istedi. Ankara da "IŞİD ile savaşmak isteyen geri dönebilir. Dönmek isteyene sınır açık" yanıtı verdi. Sınır birliklerine "Kobani'ye geçmek isteyenlere izin verin" denildi.

Sınır açılınca YPG militanlarının önemli bir kısmı fikir değiştirdi. 290 YPG'liden sadece 60'ı sınırı geçerek Kobani'ye gitti. Geri kalan 230 militan Türkiye'de kaldı. Kaynaklar Türkiye'nin hiçbir zaman Kobani'den gelen ve Suriye'ye dönmek isteyen Suriyeli savaşçılara kapıyı kapatmadığına vurgu yapıyor.

Türkiye'ye sığınan ve Türkiye'de tedavi olan YPG'liler de tedavilerinin ardından yeniden Kobani'ye dönmek istediklerinde Mürşitpınar sınır kapısı üzerinden dönüşleri sağlanıyor. 

Ucuz kahramanlık 

Askeri kaynaklar da YPG'li savaşçıların Kobani'de çok çetin bir savaş verdikleri ve IŞİD'e karşı korkusuzca mücadele ettikleri yönünde bir algı oluşturulmaya çalışıldığına dikkat çekiyor. YPG'lilerin ABD öncülüğünde gerçekleşen hava saldırıları sayesinde Kobani'de ayakta kalabildiği ifade edilirken, Kobani'de savaşmaktan çekinen YPG'lilerin de cephe gerisinde propaganda gayreti içinde olduklarına vurgu yapılıyor. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Bıraksalar on binlerce Kürt genci IŞİD'i tükürüğünde boğar" diyerek hükümeti eleştirmişti. 

ABD Heyeti Ankara'da

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Orgeneral John Allen, beraberindeki heyetle Ankara'ya gelerek askeri yetkililerle IŞİD'e karşı atılacak adımları görüştü. Görüşmelerde IŞİD'e karşı atılacak adımlar ile Suriyeli ılımlı muhaliflere verilecek eğitim konusu ele alındı. Heyette ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM ve ABD Avrupa Komutanlığı EUCOM yetkilileri yer alıyor. ABD heyeti, Genelkurmay Başkanlığı'nda Plan ve Prensipler ve Harekat Dairesi Başkanlığı'ndan muhataplarıyla bir araya geldi. 

Davutoğlu: Koridor açmayacağız

AK Parti genel merkezinde Karadenizli milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu "Bizim Suriye'ye girme niyetimiz de yok koridor açma niyetimiz de. Ancak topraklarımıza ya da toprağımız saydığımız Süleyman Şah'a bir saldırı olursa, bu kimden gelirse gelsin gerekli karşılığı veririz" açıklamalarında bulundu. 

 

SABAH