Sabah Gazetesi: HDP Zekat Diye Haraç Topluyor

Sabah Gazetesi: HDP Zekat Diye Haraç Topluyor

HDP'li belediyelerce başlatılan 'Rojava'ya Yardım Kampanyası' çerçevesinde halka yardım baskısı yapıldığı iddia edildi...

Rojava halkına destek amaçlı HDP'li belediyelerin düzenlediği "Rojava'ya Yardım Kampanyası"yla halka bağış baskısı yapıldığı iddia edildi. Haberde öne sürülen iddiaya göre, belediyeler belirlediği bağış miktarını yapmayanların belediyedilerdeki evrak işlerini yapmayacağı kaydediliyor.

Belediyeyle işi olan müteahhide 500, esnafa 100, vatandaşa 300 zarf veriliyor. Zarfları doldurmayıp 'zekat' vermeyenin işi yapılmıyor

Başbakanlık'a gelen şikayetler Güneydoğu'da HDP'li belediyeler öncülüğünde başlatılan "Rojavaya Yardım Kampanyası" çerçevesinde vatandaşlara yardım baskısı yapıldığını ortaya koydu. Buna göre belediyede işi olan özellikle müteahhitlere numaralı zarflar veriliyor, Rojava'ya yardım yapmaları isteniyor. İsme kayıtlı zarfları doldurmayan vatandaşlar belediyede işlerini yapamıyor.

Sokaktaki vatandaşa da zekat ve fitrelerini Rojava'ya bağışlama baskısı yapılıyor. Diyarbakır'da kurulan merkez, vatandaşa "bağışınızı başka yere yapmayın" mesajı veriyor. Önemli görülen kişilerin bilgileri belediyelerden alınıyor ve aranarak baskı sürdürülüyor. Vatandaşlar, hiçbir yardım kuruluşunun olmadığı ve sadece belediyelerin topladığı yardımların örgüte gitmesinden endişe ediyor.

BELEDİYEDE İŞİ OLAN MECBUR

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki "Rojava'ya yardım" baskısının, HDP'li belediyeler tarafından yapıldığı iddia edildi. Bölgede belediyelerde işleri olan vatandaşlara işlerin yoğunluğu ve durumuna göre zarf içerisine para koymak üzere adına kayıtlı numaralı zarf veriliyor. Müteahhitlik işlemleri için 500, esnafa 100 ve tadilat ve imar planı için giden vatandaşlara 300 zarf veriliyor. Verilen zarfların içerisine en az 5 lira para koyularak tekrardan iade edilmesi isteniyor. Numaralı olarak şahıslar adına kayıt edilen zarflar dağıtıldıktan sonra hangi zarfın kime ait olduğu ve içerisine para konulup konuşmadığı tespit ediliyor.

ÖRGÜTE GİDİYOR ENDİŞESİ

Vatandaşların iddialarına göre zarfları belirtilen zaman içerisinde doldurup iade etmeyen, zarf almayı reddeden vatandaşların işlemleri yapılmıyor veya da bahanelerle geciktiriliyor. Vatandaşlar her ramazan öncesi HDP ve belediyeleri tarafından geleneksel hale getirilen sözde yardım kampanyalarında toplanan bağışların örgüte gittiğinden endişe ediyor. Vatandaşlar zarfları almak istemedikleri zaman parti yöneticileri tarafından "iş yerlerinize molotof atarız ve araçlarınızı taşlatırız, sizi burada çalıştırmayız" diye tehdit edildiklerini ifade ettiler.

ZARFLI TARİFE

İsminin verilmesini istemeyen bir müteahhit geçen yıl Siirt Belediyesi'nde bina ruhsatı için gittiğini ve kendisine 500 adet numaralı zarf verildiğini belirterek şunları ifade etti: "Zarfları veren belediye personeli 'zarflar içerisine para konulmadan işlemimin gerçekleştirilmeyeceği' söyledi. Benimde başka çarem kalmadı iki poşet içerisine olan zarfları alıp eve götürdüm şehirdeki tüm marketlerden kağıt 5 lira toplayıp zarflara toplam 2 bin 500 lira doldurdum. Daha sonra götürüp verdim ve işlemimde eksiklik olmasına rağmen hiçbir sıkıntı çıkarılmadan yapıldı. Benim inşaatım küçüktü inşaatı büyük olan veya site yapan arkadaşlara 5 bin zarfa kadar verildiğini duydum."

VERMEZSENİZ YAKARIZ

Bölgede yatırımı olan firmalara da zarf dağıtıldığını belirten vatandaşlar almak istemedikleri zaman parti yöneticileri tarafından "iş yerlerinize molotof atarız ve araçlarını taşlatırız sizi burada çalıştırmayız" diye tehdit edildiklerini ifade ettiler. Aynı zarfların benzeri örgüt tarafından bazı köylerin önde gelenlerine iletildiği belirtiliyor. Özelikle Eruh ve Pervari kırsalında dağıtılan zarfları vatandaşlar kendi aralarında duyulmaması için korkudan maddi gücüne göre para bırakarak il teşkilatına teslim ettiği öğrenildi.