S. Arabistan'a Göre Petrol 20  Dolar Seviyesine İnebilir

S. Arabistan'a Göre Petrol 20 Dolar Seviyesine İnebilir

El-Naimi birçok ülke petrol üretim seviyesini düşürmeye yanaşmadığını ve kendilerinin üretimi durdurmalarının söz konusu olmadığını söyledi

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el-Naimi, varil petrolün 20 dolar seviyesine düşebileceğini söyledi.
ABD'nin Houston kentinde düzenlenen IHS CERAWeek 2016 Enerji Konferansı'nda konuşan Naimi, petrol fiyatlarının geleceğinin belli olmadığını ancak 20 dolar seviyesine inebileceğini söyledi. Naimi ayrıca petrol fiyatlarının varil başına 100 doların üzerinde seyrettiği yıllarda ABD'deki kaya petrol üretiminin artış gösterdiğini kaydederek, bu durumun geçmişte kaldığını, verimsiz ve ekonomik olmayan üreticilerin piyasa dışına çıkması gerektiğini ifade etti.
Naimi üretimlerin yavaşlatılmasıyla ilgili olarak da "Birçok ülke üretimi kesmeyeceğini söylüyorlar bile. Bu yüzden bizim üretimi yavaşlatmamızın bir anlamı yok" dedi.
Geçtiğimiz hafta Katar'ın başkenti Doha'da toplanan dört büyük petrol ihracatçısı Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar diğer büyük üreticilerin de karara uyum sağlaması halinde petrol üretimlerini Ocak ayı seviyesinde dondurma kararı almıştı.
İRAN DURDURMAYACAK
İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, İran petrollerinin durdurmanın petrol piyasasındaki fiyatları tekrar yükseltmeyeceğini bu yüzden üretimi durdurmayacaklarını açıklamıştı. Zanganeh'in Reuters'e verdiği röportajda OPEC'in en büyük petrol üreten üçüncü ülkesinin İran olduğunu ve son yılda en düşük seviyeye gerilen petrol fiyatlarını artırmak için yapılan girişimlere destek verdiklerini söyledi. Zanganeh bununla birlikte, İran nükleer yaptırımlardan dolayı pazarda kaybolan gücünü tekrar kazabilmek için petrol üretmeye devam edeceklerini, kişisel üretim durdurmayla bir yere gelinemeyeceğini kaydetti.
IRAK DURDURMAYA HAZIR
Irak Petrol Bakanı Asım Jihad, OPEC üyeleri ve grup dışındaki üreticiler petrol üretimleini Ocak ayı seviyesinde dondurmayı kabul ettikleri takdirde bu hareketi takip etmeye hazır olduklarını açıkladı. Asım, "Irak petrol piyasalarında istikrar istiyor ve fiyatları artırmaya yönelik herhangi bir eyleme katkıda bulunacak ancak bu sadece OPEC ve OPEC dışı üreticilerin aynı şeyi yapması durumunda geçerli " dedi.
RUS ŞİRKET UMUTSUZ
Rusya'nın en büyük petnol üreticisi Rosneft'in Başkanı Igor Sechin, petrol üreticisi ülkelerin üretim kısıntısı üzerinde anlaşmaya varmalarının çok olası görünmediğini söyledi. Rosneft'in petrol çıkarma maliyetinin 4 dolar/varilden 2,7 dolar seviyesine gerilediğini belirten Sechin, Rusya'nın her türlü fiyat senaryosunda rekabete dayanabilecek durumda olduğunu vurguladı.