Rusya'ya Savaş Tehdidi

Rusya'ya Savaş Tehdidi

Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk, Rusya'ya sert bir cevap verdi...

Ukrayna'nın yeni Başbakanı Yatsenyuk, ''Kırım'a askeri müdahalenin sonu savaş olur. Moskova ile bütün ilişkiler biter'' dedi. 

Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, orduyu Ukrayna ve Kırım sınırlarında kullanmak için parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi'nden yetki alması üzerine, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Ukrayna Devlet Başkan Vekili Turçinov, Rusya Federasyonu'nun söz konusu kararını hatırlatarak, böyle bir saldırının gerçekleştirilmesi için herhangi bir dayanağın olmadığını dile getirdi. 

Turçinov, Ukrayna'daki Rus dilinde konuşan halkın hayatına herhangi bir tehdidin olduğuna ilişkin söylentilerin gerçekdışı ve yalan olduğunu kaydederek, Ukrayna devletinin, kendi vatandaşlarını hangi bölgede yaşadığına, hangi dilde konuştuğuna ve hangi kiliseye gittiğine bakmaksızın korumakla görevli olduğunu ifade etti. 

SİLAHLI KUVVETLER OLASI SALDIRIYA HAZIR DURUMDA

Turçinov, söz konusu olası saldırıyı dikkate alarak, ülkenin silahlı kuvvetlerinin hazır duruma getirildiğini ifade ederek, ayrıca ülkedeki nükleer santralleri, havaalanı ve diğer stratejik yerlerin korunmasının sıkılaştırıldığını kaydetti. 

Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu'nun, olası askeri saldırı için eylem planı hazırladığını kaydeden Turçinov, tüm Ukrayna halkına seslenerek, soğukkanlı olmaya, Ukrayna'ya güvenmeye ve tüm çekişme ve tartışmaları unutmaya çağırdı. Şu anda kimin sağcı, kimin solcu, kimin hangi partiye veya örgüte ait olmasının önemli olmadığını kaydeden Turçinov, "Biz hepimiz Ukraynalıyız ve biz kendi ülkemiz etrafında birleşmeliyiz" ifadelerine yer verdi. 

TELEFON GÖRÜŞMESİ 

Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov'un, Rusya tarafının talebi üzerine Rusya Devlet Duması Başkanı Sergey Narişkin ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. 

Vatan Partisinin internet sitesinde açıklama yapan Devlet Başkanı Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, telefon görüşmesinde Rusya Devlet Duması Başkanı Narişkin'in, Ukrayna'nın doğusunda ve Kırım'da yaşayan sivil halka karşı güç kullanması durumunda, Rusya'nın askeri güç kullanmaya hazır olduğunu dile getirdiğini kaydetti. 

Turçinov, bununla ilgili Ukrayna tarafının resmi bir açıklama yapmak istediğini kaydederek, Rus askeri ve Rusya'nın desteklediği provokatörlerin saldırı odağına dönüşen Ukrayna'nın tüm halkının korunmasına yönelik gereken her şeyi yapmaya gayret gösterdiğini belirtti. Turçinov, Rusya'nın Ukrayna'daki durumun istikrarsızlaştırılması için güç kullanma senaryosunu uyarlamaya çalışmasına rağmen, hiç bir zaman sivil halka karşı güç kullanmadıklarını ve kullanmayacaklarını vurguladı. 

Turçinov, sivil halka karşı her türlü güç ve silah kullanmayı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı askeri saldırı yapmak için bir altyapı yapmaya yönelik özel hazırlanan provokasyon olarak göreceklerini ifade ederek, "Ukrayna'nın barışçıl bir ülke olduğunu, ancak kendi toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumaya hazır olduğunu" ve bununla ilgili Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu'nun bir karar hazırlamakta olduğunu belirtti. 

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ 

Ukrayna Parlamentosu'ndan yapılan açıklamada da Turçinov'un ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi. 

Telefon görüşmesinde Turçinov'un Rusya'nın Ukrayna'ya asker sokmayla ilgili girişimini ülkenin egemenliğine doğrudan bir saldırı olarak gördüklerini ve bu çerçevede ülkenin stratejik partnerlerinden bu sorunun çözümü için yardım beklediklerini kaydetti. 

Açıklamada, telefon görüşmesinde, Kerry'nin, "ABD'nin her zaman egemen ülkelerin menfaatlerini korumaktan yana olduğunu ve Ukrayna'da demokrasi ve özgürlüğün korunması için çaba göstereceğini" dile getirdiği bildirildi.

BAN Kİ-MUN'DAN RUSYA'YA ÇAĞRI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunmasına saygı gösterilmesi çağrısı yaptı. 

BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, düzenlediği basın toplantısında, Genel Sekreter Ban'ın Ukrayna ve özellikle Kırım'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve durumun kötüleşmesi nedeniyle büyük endişe duyduğunu söyledi. 

Ban'ın Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısını yinelediğini dile getiren Nesirky, Genel Sekreterin krizin çözümü için taraflardan sükunet ve doğrudan diyalog kurmalarını istediğini kaydetti. 

Genel Sekreterin konuya ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de konuşacağını belirten Nesirky, bugün toplanan BM Güvenlik Konseyi'ne de Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson'un sunum yapacağını ifade etti. 

Nesirky, Ukrayna'da bulunan Ban Ki-mun'un danışmanı Robert Serry'nin bugün Kırım'a geçmek istediği ancak bunun mümkün olmadığının tespit edilmesiyle Serry'nin yarın Cenevre'ye geçerek Genel Sekreter Ban'a bizzat gelişmeleri aktaracağını söyledi.

DAVİD CEMERON: MÜDAHALE İÇİN HERHANGİ BİR MAZERET OLAMAZ

Ülkesinin Ukrayna'daki gelişmeleri artan endişeyle takip ettiğini dile getiren İngiltere Başbakanı David Cameron, "Rusya Parlamentosu'nun askeri müdahale için yetki verme kararının ardından, Birleşik Krallık bugün öğleden sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Ukrayna'ya dışarıdan askeri müdahale için herhangi bir mazaret olamaz, bu konuyu dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığım görüşmede de dile getirdim" diye konuştu. 

Herkesin davranışlarıya ilgili dikkatli olması ve gerginliği artırmaması gerektiğini vurgulayan Cameron, "Dünya izliyor" ifadesini kullandı. 

Cameron dün Putin'le yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulması gerektiğini vurgulamış, Putin'in de buna katıldığı bildirilmişti. 

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in yarın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmesi ve geçici hükümetin yetkilileriyle görüşmesi bekleniyor. 

İngiltere bugün, Rusya'nın Londra Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, Rus birliklerinin Ukrayna topraklarına konuşlandırılması kararına karşı olduğunu bildirmişti.

EYLEMCİLER DONETSK BELEDİYESİ'NE RUSYA BAYRAĞI ASTI

Kasım ayından bu yana devam eden protestoların ardından, görevinden azledilen Viktor Yanukoviç'in, ülkeden ayrılmasının ardından kurulan yeni hükumet, başkent Kiev'de yönetimi ele almaya gayret gösterirken, ülkenin güneydoğusunda ise yeni hükümet karşıtı eylemciler, Donetsk Belediyesi'ne girdi. 

Yerel basında yer alan haberlerde, Viktor Yanukoviç'in memleketi olan ve ülkenin en büyük metalürji sanayi merkezlerinden Donetsk'te belediye binasına giren bir grup eylemcinin, binanın üstünde bulunan Ukrayna bayrağını indirerek yerine Rusya bayrağı diktiği kaydedildi. 

Donetsk'teki Lenin meydanında toplanan 4 bine yakın Rusya yanlısı göstericiler tarafından düzenlenen mitingde, Pavel Gubaryev, halk tarafından seçilen belediye başkanı olarak ilan edilirken, göstericilerin Rusya yanlısı sloganlar attığı belirtildi. Bunun üzerine meydanda toplanan diğer bir eylemci grubu ile Rus yanlısı eylemciler arasında gerginliğin yaşandığı kaydedildi. 

Halk tarafından belediye başkanı seçilen Gubaryev de bölge halkını Ukrayna Parlamentosu, Donetsk İl Meclisi ve yeni hükümetin tanıdığı oligarklar çetesine itaat etmemeye çağırdı.