Rusya'danKritik İran Hamlesi

Rusya'danKritik İran Hamlesi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) tam üyeliğinin önünde engel bulunmadığını söyledi.

ŞİÖ Dışişleri Bakanlarının Rusya'nın başkenti Moskova'daki toplantısının ardından örgütün Genel Sekreteri Dmitri Mezentsev ile ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Toplantıya katılanların, İran'ın ŞİÖ'deki rolünün güçlendirilmesi ve nükleer programı ile ilgili sorunun herkesi memnun edecek şekilde çözülmesinin gerektiği konusunda görüş birliğine vardığını" belirtti.

Lavrov, "Eğer tüm taraflar İran'ın nükleer programı ile ilgili daha önce sağlanan anlaşmalara uyarsa belirlenen süre içinde kesin anlaşmanın önünde hiçbir engel kalmayacak, dolayısıyla İran'ın ŞİÖ'deki konumunu tam üyeliğe yükseltmenin önünde de engel kalmaz" dedi.

Bölgesel güvenlik konferansında İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile bir araya geleceklerini ifade eden Lavrov, İranlı mevkidaşıyla ikili ilişkiler, nükleer müzakereler, Ortadoğu'daki önemli gündem maddeleri ve İran'ın ŞİÖ üyeliğini görüşeceklerini kaydetti.

Lavrov, toplantıda, "Zirvede bakanların inceleyip imzalayacağı kararların taslağı, örgütün 2025 yılına uzanan süreçteki gelişme stratejisi, Nazilere karşı kazanılan zaferin 70'inci yıldönümüne özel bildirinin taslağı, 2016-2018 yıllarında radikalizm, ayrılıkçı çatışmalar ve terörle mücadele alanında ülkeler arasındaki işbirliği programı, örgütün genişletilmesi işlemlerini başlatmak için beklenen karar tasarısı" maddelerinin de ele alınacağını dile getirdi.

Lavrov, bakanların, bölgesel güvenliğe özel toplantı sırasında bölgesel ve uluslararası gündemi tartışmaya bugün de devam edeceklerini ifade etti.

- "İran'ın tam üyeliğinden söz etmek için çok erken"

Öte yandan ŞİÖ Genel Sekreteri Mezentsev, örgütün gelecekte daha büyük roller oynayacağını vurgulayarak, "Önemli olan önümüzdeki yıllarda üye ülke sayısının 12'ye yükselmesi" dedi.

Pakistan ve Hindistan'ın gözlemci üyeler içinde tam üyelik için en şanslı ülkeler olduğunu belirten Mezentsev, İran'a dair ise "İran'ın, 2005 yılından bu yana örgüt çerçevesindeki önemli faaliyetlerine rağmen ŞİÖ'ye tam üyeliğinden söz etmek için çok erken" ifadesini kullandı.

Şanghay İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları Toplantısı, Rusya Federasyonu Başkurdistan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'da 9-10 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek zirveye hazırlık niteliği taşıyor.

Çin, Kazakistan, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan'ın tam üye olduğu Şanghay İşbirliği Örgütü'nde İran ile birlikte dört ülke gözlemci statüsünde bulunuyor.