Rusya'dan Türkiye'ye 'Ateşkes' Suçlaması

Rusya'dan Türkiye'ye 'Ateşkes' Suçlaması

Rusya, yaptığı açıklamada 'Türkiye, Suriye’deki ateşkesi bozmaya çalışıyor' suçlamasında bulundu...

Rusya, Türkiye'nin Suriye sınırındaki saldırılarının ateşkesi bozmayı amaçladığını belirterek, bu eylemleri ‘provokasyon' olarak gördüklerini belirterek, suçlamalarda bulunuldu.

Sputnik'te yer alan haberde; Hmeymim üssündeki ateşkes denetim merkezinin başkanı Sergey Kuralenko, “Suriye ordusu ve ateşkese uyan Kürt birliklerden Türkiye topraklarından top atışlarının devam ettiği yönünde bilgiler gelmeye devam ediyor. Türkiye'nin bu eylemlerini, Suriye'de ateşkes ve uzlaşma sürecini bozmaya yönelik açık provokasyon olarak görüyoruz” açıklamasında bulundu.

‘ATEŞKES DOĞRU YÖNDE İLERLİYOR'

Suriye'de kontrol edilen ateşkes sürecinin genel olarak doğru yönde ilerlediği, militanların ‘savaştan vazgeçme' anlaşmalarını imzaladığı, buna rağmen dün gazetecilerin uğradığı terörist saldırıya benzer bazı olayların yaşandığı bildirildi. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Rusya temsilcilerinin arabuluculuğuyla Dera Valiliği yönetimiyle Etba, Sameyn, Mesmiya, Nava, Sayda ve Nahte yerleşim birimlerinin sakinleriyle düzenlenen görüşmeye binden fazla kişi katıldı. Görüşmeler sonucu, İslam Ordusu, Özgür Suriye Ordusu ve El Yarmuk Tugayı silahlı grupların 842 üyesi savaştan vazgeçme ve barışa dönme anlaşmasını imzaladı” dendi.

38 ATEŞKES ANLAŞMASI İMZALANDI

Açıklamada ayrıca Şam ilinde Dumeyr kasabasını kontrol eden ılımlı muhalefet birliklerinin 4 komutanıyla ateşkes anlaşmasının imzalandığı belirtildi. İmzalanan ateşkes anlaşması sayısının 38'i bulduğu, Şam, Dera ve Humus'ta 5 silahlı grubun liderleriyle görüşmelerin devam ettiği kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, son 24 saatte Suriye'de 15 ateşkes ihlalinin kaydedildiğini bildirdi. İhlallerin büyük kısmının Şam, Halep, Humus ve Lazkiye'de meydana geldiği belirtildi.

NUSRA'NIN SALDIRILARINA KARŞILIK VERİLMİYOR

Verilen bilgiye göre, Halep şehrinin kuzey batısında Suriye ordusu ve Kürt milislerin kontrolündeki mahallelere havan topu saldırıları düzenlendi. Şam'da Nusra Cephesi militanlarının El Mec Azra ve Muhim El Vafdeyn mahallelerini ve merkez cezaevinin bulunduğu bölgeyi havan toplarından ateşe tutuğu ifade edildi. Saldırılarda 1 sivilin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralandığı belirtildi.

Lazkiye'de Nusra Cephesi'nin Suriye ordusu mevzilerine ateş açmasına rağmen yanıtın verilmediği kaydedildi. 

Şam'ın Merc El Sultan ilçesinde militanlar, havan toplarıyla açtıkları ateşin ardından Suriye ordusu mevzilerine girmeye çalıştığı, Humus'un Narb Nafsa köyü yakınlarında militanların 2 kez Suriye ordusu mevzilerine saldırdığı anlatıldı.

LAVROV: ATEŞKES GİDEREK DAHA SAĞLAM HALE GELİYOR

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Doğru yönde ilerliyoruz. Ateşkes uygulanıyor, giderek daha da sağlam hale geliyor. Bazı ihlaller var ama ne BM'den arkadaşlarımız, ne de diğer ortaklarımız bunu dramatize etmiyor. Hiçbir ateşkes bazı ihlaller olmadan olmuyor” diye açıkladı.