Rusya'dan Polonya sınırına füze

Rusya'dan Polonya sınırına füze

NATO ile Rusya arasındaki Avrupa'ya füze kalkanı sorunu yeniden alevlenebilir. Daha önce NATO'nun projesine karşı olduğunu ve eğer gerçekleşirse Polonya sınıra füze yığacağını duyuran Rusya, şimdi bunlar olmadan Kaliningrad'a füze sistemleri yerleştirdi

Rusya Savunma Bakanlığı, AB sınırlarına yakın bir bölgede çok sayıda 'Iskander' füze sistemi yerleştirdikleri haberini onayladı. Bakanlık sözcüsü füze sistemlerinin batıdaki askeri bölgede konuşlandırıldıklarını söyledi. Nükleer başlık da kullanılabilen füze sistemlerinin yerleştirilmesine karşı Polonya ve Baltık ülkeleri tepki göstererek endişelerini dile getirdiler.
Rus Bakanlık sözcüsünün bahsettiği 'Batı Askeri Bölgesi' Kaliningrad, başkent Moskova ve St. Petersburg şehirlerini de içine alıyor. Güneyde ise Ukrayna'ya kadar uzanıyor. Kaliningrad, Polonya ile Litvanya arasında bulunan bir bölge. Polonya Dışişleri Bakanlığı, daha önce de birçok kere açıkça ifade edildiği gibi, Iskander füzelerinin bölgeye yerleştirilmesinin endişe verici olduğunu bildirdi.
Polonya Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Rusya'nın bu konuya bir açıklama getirmediği ve gelişmenin tüm NATO'yu ilgilendiren bir konu olarak bilgilendirmeyi ve tepki göstermeyi gerektirdiği belirtildi. Litvanya Savunma Bakanı Artis Pabriks, AB sınırındaki gelişmeyi 'alarm verici bir yenilik' olarak adlandırarak, füzelerinin yerleştirilmesinin NATO ile Rusya arasındaki güç dengesini değiştirmemekle birlikte bölgede orantıyı bozduğunu söyledi.
Estonya Savunma Bakanı Urmas Reinsalu da endişelerini dile getirerek, Rus Federasyonunun bölgedeki askeri kapasitesini genişletmek için attığı her adımın rahatsız edici bir gelişme olduğunu kaydetti.
Rusya'nın füze konuşlandırması konusunda bilgi veren Alman gazetesi 'Bild'e göre, son 12 ay içinde yaklaşık 10 Iskander füze sistemi Kaliningrad'da konuşlandırıldı.
Rus Haber Ajansı, Savunma Bakanlığının açıklamasını kaynak göstererek füze sistemlerinin yerleştirilmesinin uluslararası antlaşmalara aykırı olmadığını bildirdi. Rusya daha önce NATO'nun Avrupa'da füze kalkanı kurma projesine karşı defalarca tepki göstererek, buna karşın Kaliningrad'a füze sistemleri yerleştireceğini belirtmişti. Iskander füzeleri yaklaşık 500 km uzaklığa ulaşabiliyor.
ABD hükümeti de füze sistemleri yerleştirilmesine tepki göstererek Rusya'dan bölgede istikrarı bozmamasını taleb etti. Amerikan Dışişleri Bakanlık sözcüsü Marie Harf, komşu ülkelerin konuyla ilgili endişelerinin de Moskova'ya iletildiğini söyledi.