Rusya'dan Montrö Açıklaması

Rusya'dan Montrö Açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lukaşeviç, Türkiye'nin, Montrö Sözleşmesi'ni 78 yıldır olduğu gibi titizlikle uygulamaya devam edeceğine yönelik açıklamasını tatmin edici bulduklarını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'ni uygulamasına yönelik bir soruya Rusya Dışişleri Bakanlığı internet sitesi üzerinden cevap verdi.

Türkiye tarafından Karadeniz'e sahili olan ülkelerin güvenliğine önemli katkı sağlayan Montrö Sözleşmesi’ne ilişkin yapılan açıklamayı hatırlatan Lukaşeviç, açıklamanın kendileri tarafından tatmin edici bulunduğunu belirtti.

Türk Dışişleri Bakanlığı, 12 Nisan'da yaptığı açıklamada, Montrö Sözleşmesi'nin 78 yıldır olduğu gibi titizlikle uygulanmaya devam edildiğini, Rusya'nın bu konuyu ısrarla gündemde tutmasını yadırgadığını ifade etmişti.

Açıklamada, "Sözleşmenin teknik nitelikteki hükümlerinin basın yoluyla tartışma malzemesi haline getirilmesinin başta Karadeniz’e sahildar ve Montrö’ye taraf olan devletler gelmek üzere, kimseye bir faydası olmayacağı değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verilmişti.