Rusya'dan Makedonya'da 'Renkli Devrim' Uyarısı

Rusya'dan Makedonya'da 'Renkli Devrim' Uyarısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den bu yana en büyük siyasi krizini yaşayan Makedonya'daki hükümet karşıtı gösterileri endişeyle takip edildiğini vurgulayıp 'renkli devrim' uyarısında bulundu.

 1991'de Yugoslavya'dan ayrılıp bağımsızlığını ilan eden Makedonya, tarihinin en büyük siyasi gerilimini yaşıyor. Hafta sonu Arnavut nüfusun yoğun yaşadığı Sırbistan-Kosova sınırındaki Kumanova kentinde, silahlı bir grup ve polis arasında çıkan çatışmada 8'i polis 22 kişi öldü. Hükümet, öldürülen Arnavut kökenli şahıslar arasında lağvedilen Kosova Kurtuluş Ordusu mensupları olabileceğini açıkladı. Yüzlerce Arnavut ise ölümlerle sonuçlanan polis operasyonlarını protesto etmek için sokağa döküldü.
Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Makedonya'da tırmanan tehlikeli gerginlik üzerine açıklama yayımladı. Ülkedeki hükümet karşıtı gösterilerin endişeyle takip edildiği vurgulanan Bakanlık açıklamasında, Makedonya polisi ve devlet makamları sayesinde şiddetin tırmanmasının önüne geçildiği belirtildi.

Rus Dışişleri ayrıca, Batı'dan ilham alan muhalefet grupları ve sivil toplum kuruluşlarının sokak eylemleri ve ‘renkli devrim' senaryosu tercihinin tehlikeli sonuçlara yol açabileceği uyarısında da bulundu. Açıklamada, "Bu tarz adımlar, çok milletli yapıya sahip olan Makedonya'da ve 1990'ların sonunda ciddi çatışmalar yaşanan belirli Balkan bölgelerinde etnik gerilimi tırmandırabilir" denildi.
Makedonya'da durumun en kısa zamanda normale dönmesini ve yaşananların soruşturulmasını umduğunu açıklayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki bütün siyasi güçleri yapıcı diyaloğa davet ederken, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) misyonunu da en üst seviyede işbirliğine çağırdı.

NATO, AB ve AGİT de Makedonya'daki krizin yatıştırılması için taraflara itidal çağrısı yapmıştı.