Rusya'dan ilk Açıklama: Desteklemeyeceğiz

Rusya'dan ilk Açıklama: Desteklemeyeceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de rejim değişikliği düşüncesini desteklemeyeceğini ifade etti.

Rus Tass haber ajansının verdiği haberde, konuyla ilgili açıklama yapan Lavrov,"Suriye'ye destek grubu üyeleri son derece çelişkili değerlendirmelerde bulundular. Daha önce olduğu gibi Beşar Esad'ın terörle daha etkin mücadele için görevden alınması koşulunu öne sürüyorlar. Biz, BM Güvenlik Konseyi'nin daha önce de kaydettiği gibi bu konuda kendi tutumumuzu ortaya koymuştuk. Biz Suriye'de terörle mücadele için ön koşulların öne sürülmemesi gerektiğini ifade etmiştik. BM Güvenlik Konseyi'nde hiçbir şekilde bu konuyu desteklemeyeceğiz. Devlet başkanımız Putin'in ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı görüşmede de söylediği gibi, Suriye'nin kaderini Suriye halkının belirlemesi gerek. Bu tamamen alternatifi olmayan bir yaklaşımdır bu yaklaşım Suriye destek gruplarının belgelerinde mevcuttur" dedi.
Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye konusundaki kararı önümüzdeki saatlerde görüşeceğini umut ettiğini belirten Lavrov,"Siyasi süreçte militan gruplara yer verilmemeli, sürecin BM Güvenlik Konseyi himayesinde yapılması gerekiyor. Bizimle son görüşmenin hemen ardından Riyad'da farklı muhalefet gruplarının çağrıldığı bir etkinlik düzenlendiğini tespit ettik. Bu etkinliğin, Moskova'da, Kahire'de ve diğer yerlerde muhalefetin de aralarında olduğu yapılan toplantıların sonuçları BM Genel Sekreteri temsilcisi Staffande Mistura tarafından Suriye muhalefetinin şekillenmesinde, yapıcı platform oluşturulması için kullanılacak. Bunun Ocak ayı başında yapılmasını istiyoruz ve bu planlanan tarih onaylandı. Suriye destekçileri grubu Viyana ilkelerinin BM Güvenlik Konseyi'nde onaylanmasını istiyor. Bu kararların ana bileşenleri zaten toplantıda ele alındı. Şu anda bunlar onaylanmaktadır. Umarız, BM Güvenlik Konseyi önümüzdeki saatlerde bu projeyi değerlendirir" dedi.